Протест на собственици на заведения, които настояват за нов план

...
Протест на собственици на заведения, които настояват за нов план
Коментари Харесай

Собственици и служители на заведенията поискаха нов здравен план

Протест на притежатели на заведения, които упорстват за нов проект за справяне с коронавирус рецесията.

Според тях не би трябвало да бъдат въвеждани ограничаващи ограничения. Настояват за оставката на здравния министър Стойчо Кацаров. Протести има в София, Пловдив и Варна.

В София недоволните блокираха Орлов мост, а по-късно се реалокираха пред здравното министерство.

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов уточни, че няма оповестени ограничения в поддръжка на бизнеса, който ще бъде обиден от новите ограничавания. Може би ги има оповестени някъде на хартия, само че оповестени и дискутирани с бизнеса - няма, пари по този начин или другояче няма, тъй като няма гласуван бюджет, добави той.

Днес здравният министър съобщи, че България ще навлезе в " оранжевата зона " (над 100 инфектирани на 100 хиляди души) по разпространяване на ковид до няколко дни. Според проекта на здравното министерство за битка с епидемията това постанова да се подхващат ограничения.

" Мерките в " оранжевата зона " плануват понижаване на потенциала. В момента ограничаването е до 50%. Ако страната влезе в " оранжевата зона ", проектът планува понижаване на този потенциал до 30%, а не затваряне ", изясни Кацаров пред Нова телевизия.

Той посочи, че това визира всички събития на закрито, а освен за заведения за хранене, нощни заведения или питейни заведения.Кацаров разяснява и несъгласието сред Министерство на здравеопазването и Столичната районна здравна ревизия отпреди ден.

Във вторник шефът на РЗИ-София доктор Данчо Пенчев сподели, че поради растежът на инфектираните ще се наложи стягане на ограниченията в София. Той уточни, че сега София е в жълтата зона на 14-дневна база на заболеваемост, а на база 7-дневния разбор от края на предходната седмица към този момент се намира в алената. По-късно беше опроверган от Министерство на здравеопазването и ръководеното от Кацаров ведомство сподели, че ограниченията в София още няма да се стягат.

" РЗИ може да наложи ограничения и без да ги утвърждавам. Д-р Данчо Пенчев е изчислявал 7-дневна заболеваемост, а в проекта ясно сме разписали, че критерият е 14-дневната. Има разлика в тези цифри. Законът обаче му дава опция, след координиране с основния държавен здравен контрольор, да наложи ограничения, без значение от това дали аз ги утвърждавам, или не ", изясни Кацаров.

Той разяснява, че не може да бъде упрекнат, че постанова боязън или ползва дискриминационни ограничения. " Напротив - настоявам, че ограничаващите ограничения в страната са най-либералните в цяла Европа ", уточни той.

Без актуализация Covid-плащанията са под въпрос

" Много добре си давам сметка какво значи да ограничиш и да затвориш едно работещо дружество, в случай че не са планувани обезщетения. Нашият проект планува при въвеждане на каквото и да било ограничаване, автоматизирано включване на обезщетенията. В случая обаче, в случай че няма актуализация на бюджета, държавното управление не може да изплати каквото и да било и всичките ни старания отиват на кино ", добави доктор Кацаров.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР