Протест на работещите в столичния градски транспорт блокира ключови кръстовища

...
Протест на работещите в столичния градски транспорт блокира ключови кръстовища
Коментари Харесай

Дъждът не охлади протестния устрем на столичния транспорт

Протест на работещите в столичния градски превоз блокира основни кръстовища в София. Причината - поради 55 милиона лв. неизплатени отговорности към контрагенти на трите сдружения, съставящи столичния градски превоз ( " Електротранспорт ", " Автотранспорт " и " Метрополитен " ) има действителен риск работещите там да не получат заплатите си в бъдеще или заплащанията да бъдат забавени.

Протестиращите започнаха да се събират още от 7:30 часа на три основни точки - " Лъвов мост ", " Сточна гара " и " Петте кьошета ".

След 8 часа блокираха тези три кръстовища, а след 9:30 се насочиха на шествие към Министерството на финансите, а следствие към Министерския съвет, където блокираха булевардите " Цар Освободител " и " Дондуков " до малко преди 13:00. След това потеглиха към Министерството на финансите.
 Превозвачи демонстрираха протестна подготвеност в цялата страна Обновена
Превозвачи демонстрираха протестна подготвеност в цялата страна

Полицията спря обсада на пътя преди Граничен контролно-пропусквателен пункт " Кулата "

" Затворихме единствено три кръстовища. Имаше доста операции в последните дни, че желаеме да попречим на децата да отидат на зрелостните си изпити . Нашите членове упорстваха да стартираме още в 7:00. Започнахме в 8:05 часа, с цел да дадем опция на всеки към този момент да е в класната стая. Много операции, доста внушения чухме ", сподели Екатерина Йорданова, ръководител на Съюза на транспортните синдикати в България .

Спешна потребност има страната да помогне на столицата за справяне с рецесията в градския превоз, настоя през вчерашния ден кметът Йорданка Фандъкова.

От " Московска " 33 показват аргументите за създалата се неприятна финансова обстановка в коронавирус рецесията, която докара до внезапен спад на пасажерите, както и скокът на метана от последните месеци , защото главната част от рейсовете употребяват точно това гориво. Поскъпването на цената на тока удря мощно и метрото, както и тролеите и трамваите.

За държавна помощ към столичния превоз с актуализацията на бюджета настоя и Ваня Григорова от КТ " Подкрепа " .

" Водим този диалог от началото на годината, тогава отговорът на господин Асен Василев бе, че ресурсът в Столична община не се ръководи ефективн о. Тогава той съобщи, че ще бъде извършен одит, разбор на финансовото положение на сдруженията и по този начин отпуснатият все още бюджет ще бъде задоволителен. Очевидно от януари до момента не му бе задоволително времето, с цел да стартира провеждането на този одит и разбор. Това демонстрира, че това е единствено предлог, с цел да не се провиснал дотации към градския превоз. Иначе до момента да бяха обърнали Столична община нагоре с краката. Такова нещо не се вижда ", сподели представителят на КТ " Подкрепа ".

Протестиращите готвят нови демонстрации и блокиране на кръстовища, само че много по-мащабни, в случай че настояванията им не бъдат чути.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР