Просветното ведомство настоява за по-строг ред за достъп на неправителствени

...
Просветното ведомство настоява за по-строг ред за достъп на неправителствени
Коментари Харесай

Режат достъпа на сектите до училище

Просветното ведомство упорства за по-строг ред за достъп на неправителствени организации до учебно заведение. Шефът на 119-о СУ Диян Стаматов изясни, че тази мярка може да послужи и като предварителна защита против достъпа на религиозни придвижвания или така наречен секти, които може да се показват или да са регистрирани като НПО-та или сдружения.
Същевременно зам.-министърът на образованието Таня Михайлова разяснява пред " Монитор ", че шефове й се оплаквали, че към учебните заведения се навъртали представители на религиозни организации с листовки. Тя изясни, че никога не ставало дума за ограничаване или възбрана на визити на неправителствените организации, а за съблюдаване на избран ред, който съществувал и сега и в този момент просто се напомнял. 
Причина за въпросното увещание са зачестилите визити на представители на НПО-та, а задачата е основаване на безвредна и здравословна среда за децата. Това излиза наяве от писмо спуснато до шефовете от Регионалното ръководство по обучение в София. 
В писмото до учебните шефове се загатва, че визитите в учебно заведение, отвън представителите на държавна власт, следва да се реализират след поддръжка на министъра на образованието и/или на началника на РУО - София.
" Индивидуалните диалози на представители на неправителствени организации с малолетните и малолетните лица следва да се реализира след приемане на осведомено единодушие на родителите ", написа още в напътствието. Също по този начин срещите с учениците би трябвало да се реализират в наличието на управлението на школото или на учебния психолог или педагогичен консултант. След въпросното писмо " Заедно в час " излязоха с позиция, че предписанията ще затруднят ненужно работата на учебните екипи. " И сега съществуват правила за пропускателния режим в учебните заведения и те са в пълномощията на шефовете - това дава отговор на правилата на учебната автономност, които са заложени в новия Закон за предучилищното и учебното обучение. 
Вярваме, че шефовете и учителите, които са най-добре осведомени за потребностите на учениците и екипите си, са задоволително способени да преценяват дали едно посещаване на неправителствена организация ще е потребно за учебното заведение им или не ", показват от фондацията. От " Заедно в час " допълват още, че условието визитите да са получили " поддръжката " на министъра и/или началника на съответното районно ръководство на образованието е неразбираемо и може да се разтълкува по разнообразни способи - даже и да изхожда от положителни планове за основаване на безвредна и здравословна среда за учениците.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР