Простирайки се по скалистия северозападен край на австралийския остров Тасмания,

...
Простирайки се по скалистия северозападен край на австралийския остров Тасмания,
Коментари Харесай

Къде е най-чистият въздух на Земята?

Простирайки се по скалистия северозападен завършек на австралийския остров Тасмания, дивият нос Грим е едно от най-загадъчните места. Малко пасажери стигат до този район, прочут като „ Краят на света “. Но тези, които въпреки всичко отидат, ще открият величествени скали, брулена от вятъра пустота и плажове с черен пясък в изумителен контрастност със зелените аграрни земи по върховете на хълмовете, споделя BBC.

Тази изолираност освен поддържа хубостта на нос Грим, само че му дава необикновена рекламация за популярност - това е мястото, където ще намерите най-чистият въздух на Земята, съгласно данни на станцията за замърсяване на въздуха, ситуирана на носа.

Една от 25-те международни атмосферни станции - станцията Cape Grim Baseline Atmospheric Pollution Station (CGBAPS) - е основана през 1976 година, с цел да събира и проучва състава на този чист въздух, който не се въздейства от локални източници на замърсяване, като изгорели газове или индустриален пушек.

Силните западни ветрове, които се блъскат в станцията за наблюдаване на въздуха, са минали хиляди километри над ледения Южен океан, правейки въздуха, измерен тук, един от най-чистите в света “, сподели доктор Ан Стюарт, старши теоретичен помощник в Commonwealth, организация за научни и индустриални проучвания (CSIRO), която ръководи обекта взаимно с Австралийското бюро по метеорология (BoM).

Станцията също играе значима роля в проучванията на изменението на климата в света, като хронифицира изтъняването на стратосферния озон, както и дава скъпа метеорологична и климатична информация, като температура, превалявания, вятър, мокрота и слънчева радиация. Тези измервания са изключително значими, защото дефинират по какъв начин се е трансформирал съставът на световната атмосфера и по какъв начин тя продължава да се развива.

Регионът се отличава със мощни вятърни пориви, които доближават до 180 км/ч и носят чист въздух от Антарктида, а морето на запад от Тасмания е най-дългата непрекъсната океанска простор на планетата.

„ Използвайки данни за скоростта и посоката напразно, ние знаем, че към 30% от въздуха, достигащ нос Грим, може да се смята за това, което учените назовават ​​„ базова линия “. Това е въздух, който не се въздейства от локалните атмосферни източници “, съобщи Стюарт, обяснявайки че тези измервания дават индикация за световните междинни атмосферни концентрации.

Пробите служат като въздушен списък, който може да бъде измерен на по-късна дата, когато бъдат открити нови газове или станат налични нови принадлежности “, добави Сара Приор, чиновник, отговарящ за CGBAPS.

Други отдалечени места с чист въздух по света включват станция Мауна Лоа в Хавай, остров Макуори, станция Кейси в Антарктида и град Ни-Олесунд на Свалбард.

Чистотата на околната среда на нос Грим е фантазия за търговците, а бизнесмените създават всичко - от бутилирана дъждовна вода до домашна водка, уиски и джин. Предприемчив локален гражданин даже продава бутилиран тасманийски въздух, с цел да обезпечи на хората в нечистите места по света глътка прохлада.

„ Тук е естествената хубост. Местните поданици тук харесват тишината и като всяко пусто място в Австралия хората ще ви посрещнат другарски. Това е най-чистото и най-зеленото място в света ", сподели Ричард Никълс, локален производител на говеждо месо.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР