Прости, смъртоносни, ефикасни - мините в Украйна се използват в

...
Прости, смъртоносни, ефикасни - мините в Украйна се използват в
Коментари Харесай

Зловещото наследство от употребата на мини в Украйна

Прости, смъртоносни, ефикасни - мините в Украйна се употребяват в " необикновено огромни количества ", в това число тези, които са неразрешени от интернационалното право, което трансформира страната в едно от най-големите минни полета в света.


Около 30 % от територията на Украйна може да е осеяна с мини, само че е " невероятно да се преброят и картографират ", до момента в който тече война, споделя Баптис Шапюи, старши консултант по застъпничеството в неправителствената организация „ Handicap International “.

" От военна позиция войната в Украйна бележи огромното завръщане на използването на мини ", съгласно Стефан Одран, експерт по интернационалните опасности, като декларира, че те се употребяват във " феноменални количества ".

Докато стандартните сухопътни мини, ориентирани към противников транспортни средства, са позволени, противопехотните муниции, които целят осакатяване или ликвидиране на хора, са неразрешени според Договора от Отава от 1997 година

Украйна е подписала конвенцията, само че огромните сили, в това число Русия, Китай и Съединени американски щати, не са.

Забранени муниции

Мините са главен съставен елемент на съветската отбранителна линия.

" Руското минно инженерство е широкообхватно и съчетава противотанкови и противопехотни мини, като последните постоянно се слагат с голям брой механизми за задействане, с цел да се усложни пробивът на линията ", съобщи в скорошен отчет основаният в Лондон мозъчен концерн RUSI.

За да съблюдава Отавската спогодба, Украйна стартира да унищожава запасите си от противопехотни мини, само че спря при започване на войната в Донбас през 2014 година, когато Русия анексира Кримския полуостров.

През януари Хюман Райтс Уоч съобщи, че украинските сили " наподобява " са употребявали неразрешени противопехотни мини в Изиум, в източната част на страната.


" Противопехотните мини са били употребявани от всички, само че не в сравними пропорции ", по думите на един от представителите на филантропичните организации.


Мините могат да убиват или, по перверзен метод, да са предопределени основно за осакатяване, като откъсват крака или поразяват корема.

След приключването на въоръжения спор такива мини могат да останат заровени и скрити, трансформирайки се в голям риск за цивилното население.

Мините " обричат цивилното население в продължение на десетилетия и компрометират връщането на икономическия и обществения живот за доста дълъг интервал от време ", счита Шапюи.

Експертите настояват, че разминирането на Украйна може да отнеме десетилетия - задача, която в допълнение се усложнява от наводненията, породени от неотдавнашното разкъсване на язовир Кахова, което отнесе със себе си доста мини.

Преди бедствието " знаехме къде са заплахите ", споделя Ерик Толефсен, началник на отдела за замърсяване с оръжия към Международния комитет на Червения кръст.

" Сега не знаем. Единственото, което можем да знаем, е, че те са някъде надолу по течението на реката ", споделя той. " Това е сериозна паника, тъй като ще засегне освен популацията, само че и всички, които идват да оказват помощ. "

" Страните в спора не са оповестили никакъв брой на заложените мини ", прибавя Толефсен.

" Знаем единствено, че цифрите са големи ", безапелационен е експертът.

Касетъчни бомби и самоделни взривни устройства

Специфичното за украинския спор е изключителното многообразие на типовете употребявани муниции ", споделя Шапюи.

Освен противотанкови и противопехотни мини, групите за наблюдаване са документирали и необятното потребление на разрушителни касетъчни бомби, които разпръскват дребни бомби на огромна повърхност.

Бомбите, които не съумяват да се взривят при удар, дейно остават като противопехотни мини, като съставляват смъртоносни закани, вследствие на което през 2008 година в Осло беше призната спогодба против потреблението им.

Но нито Русия, нито Украйна са я подписали, а съгласно Коалицията за касетъчни муниции и двете страни са ги употребявали - макар че в 15 до 30 % от случаите касетъчните муниции остават невзривени.

Руските войски са известни и с това, че крият самоделни взривни устройства (СВУ), залагат ги в животни или трупове, както и основават комплицирани клопки по пътищата, полетата и горите.

Мините са широкоразпространени даже в морето.

" В началото на спора украинците евентуално заобиколиха съветски десант на своите крайбрежия с помощта на мините, сложени в Черно море ", споделя Одран.

Такива мини са " доста ефикасни, евтини и във връзка с лишаването от достъп работят ", показва той и добавя, че в това време съставляват голям риск за корабния трафик. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР