Простено ви е, ако си помислите, че снимката по-горе е

...
Простено ви е, ако си помислите, че снимката по-горе е
Коментари Харесай

Този изумителен марсиански кратер прилича на дънер

Простено ви е, в случай че си помислите, че фотографията нагоре е на пън. Ако измененията леко вероятността си, ще осъзнаете, че обектът на нея е много по-голям. Това действително е вдлъбната меланхолия на повърхността на Марс, формирана в резултат на солиден удар.

Кръговете, разпростиращи се от центъра на кратера, не са дървесни, само че и те могат да ни разкрият потребна информация.

Новата фотография е направена на 13 юни 2021 година - напролет в северното полукълбо на Марс от инструмента CaSSIS на ExoMars Trace Gas Orbiter на Европейската галактическа агенция/ “Роскосмос “.

Дори през по-топлите месеци обаче Червената планета е мразовито място. Този кратер, ситуиран в Acidalla Plantia, най-вероятно има материал, който остава вдървен целогодишно и който най-вероятно съдържа воден лед.

Знаем това точно с помощта на кръговете. Докато се охлажда, водният лед се уголемява. Температурите на Марс варират и материалът, богат на вода в дъното на кратера, евентуално също се уголемява и свива.

Източник: ESA/Roscosmos/CaSSIS

Именно това непрекъснато уголемение и стесняване основава концентричните фрактури по дъното, наподобяващи кръговете на пън. То би могло да помогне на планетарните учени да научат повече за историята на Марс и по-конкретно – за водата в предишното на този необитаем и студен свят. Днешната позиция на кратера – на географска широчина към 51,9 градуса – не би могла да докара до образуването на находища от воден лед, защото е прекомерно топло.

Заради наклона на оста обаче сезоните на Марс се сменят съвсем като на Земята. На Червената планета обаче се случва и нещо в допълнение. Ъгълът на наклона на оста се трансформира фрапантно в границите на огромни интервали от време – от стотици хиляди до милиони години.

Това допуска, че залежите в дъното на кратера са се появили в някакъв миг в предишното, когато наклонът на марсианската ос е разрешило на залежите от воден лед да се образуват на по-ниски географски ширини от днешните.

Можете да си свалите фотографията с висока резолюция от уеб страницата на Европейската галактическа организация.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР