Прощаваме се с Негово Светейшество патриарх Неофит. Тленните му останки

...
Прощаваме се с Негово Светейшество патриарх Неофит. Тленните му останки
Коментари Харесай

Прощаваме се с патриарх Неофит, тленните му останки са изложени в „Свети Александър Невски“

Прощаваме се с Негово Светейшество патриарх Неофит. Тленните му остатъци са изложени за поклонение в храм-паметника „ Свети Александър Невски “. България е в двудневен народен печал. 

Снимка: Антоан Златков

Поклонението стартира в 9 ч. Стотици миряни имат опция да се поклонят пред Негово Светейшество.

Снимка: Антоан Златков

На 16 март (събота) от 9:30 часа ще бъде отслужена Заупокойна Света литургия и опело. С литийно шествие тялото на патриарха ще бъде пренесено от патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски “ до митрополитската катедрала „ Св. Неделя “, където ще бъде положено за безконечни времена. 

Снимка: Антоан Златков

На своето изключително съвещание през вчерашния ден Светият синод в цялостен състав на съображение Устава на Българската православна черква избра старшия член на понижения състав на Светия синод - Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, да встъпи краткотрайно във функционалностите на наместник-председател на Светия синод.

Проследете онлайн какво се случва след кончината на главата на БПЦ

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще бъде краткотраен наместник до вторник или сряда през другата седмица, когато публично ще бъде определен наместник-председател на Светия синод. Той, дружно със Светия синод, ще организира избора за нов български патриарх, сподели Старозагорският митрополит Киприан.

Снимка: Антоан Златков

Митрополити от Светия и виспи духовници се поклониха пред тленните остатъци на Негово Светейшество, които бяха изложени през вчерашния ден в храма „ Св. Марина “, в двора на Софийската митрополия.

Обявени са два дни на народен печал - петък и събота

Тялото на българския патриарх беше посрещнато със звън на траурни камбани. В храма „ Св. Марина “ беше отслужен трисагий, или заупокойна молитва, за Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Траурната работа се водеше от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

След това в храма можеха да влизат и миряни, които да изразят своята респект и да се простят с българския патриарх Неофит.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР