Проруските сепаратисти в Молдова разкритикуваха ЕС за това, че е

...
Проруските сепаратисти в Молдова разкритикуваха ЕС за това, че е
Коментари Харесай

Проруските сепаратисти в Молдова ракзритикуваха Киев и ЕС

Проруските сепаратисти в Молдова разкритикуваха Европейски Съюз за това, че е заречен военна помощ на Кишинев, и предизвестиха, че има заплаха обстановката да се изостри още след седмицата на по думите им терористични набези от страна на Украйна, съобщи Ройтерс.

През последните дни се ускориха опасенията, че Молдова може да бъде въвлечена в спора в прилежаща Украйна, откакто проруските сепаратисти в Приднестровиския район на Молдова упрекнаха Киев за стрелби, гърмежи и навлизания на дронове през границата.

" Положението е тревожно, тъй като Приднестровието претърпя терористични офанзиви ", сподели в изявление за Ройтерс Виталий Игнатиев, външен министър в държавното управление на самопровъзгласилата се република в Приднестровието, направено по видеовръзка от кабинета му в Тираспол, районната столица.

Той повтори предходните обвинявания на сепаратистите, че Украйна стои зад случаите, за които от предходната седмица се оповестява в Приднестровието, и съобщи, че във вторник е бил свален нов дрон от Украйна, зареден с експлозиви.

" Честно казано, не виждам причина Украйна да употребява сходни способи против Приднестровието. Приднестровието не заплашва Украйна ", сподели той. " Неколкократно съм казвал, че ние сме мирна страна. "

Молдова, дребна страна с най-вече румънскоезично население, чиято територия е заключена сред Румъния и Украйна, от 30 години има неуреден сепаратистки спор. В преобладаващо рускоезичното Приднестровие, което се простира върху по-голямата част от границата с Украйна, е ситуиран контингент от съветски миротворци.

Прозападното молдовско държавно управление твърдо поддържа изрично Киев след съветската инвазия, а на 3 март, седмица откакто съветските войски влязоха в Украйна, Кишинев подаде публична молба за участие в Европейски Съюз.

Шарл Мишел, ръководителят на Европейския съвет, през вчерашния ден посети Кишинев в израз на взаимност и съобщи, че Европейски Съюз обмисля спомагателна военна помощ за Кишинев. Той не разкри детайлности, само че Молдова сподели, че желае несмъртоносна помощ.

Относно обещанието на Мишел за военна поддръжка Игнатиев сподели: " Разбира се, сходни изказвания, сходни дейности не способстват за спокойствието, а тъкмо противоположното, те способстват за напрежение и пречат на нормализирането на ситуацията ".

Сепаратистите отклониха искане на Ройтерс за позволение да предава от Приднестровието с претекста, че издаването на акредитации за задгранични публицисти е спряно след нападенията от предходната седмица.

На въпрос дали изключва опцията Русия да употребява военната си база в Приднестровието, с цел да нападне Украйна, Игнатиев отвърна, че не може да приказва от името на Москва.

Но той се разграничи от изявлението на съветски военачалник, който предишния месец съобщи, че една от задачите на Москва във войната е да превземе украинска територия за основаване на връзка по суша с Приднестровието.

" Смятам, че при тази усложнена конюнктура е значимо да бъдем изключителни деликатни в изявленията си. И още по-внимателни в дейностите си ", сподели Игнатиев по отношение на думите на генерала.

Игнатиев дефинира кандидатурата на Молдова за присъединение към Европейски Съюз като " разкъсване с действителността " и добави, че тoва ще сътвори спомагателен риск от обновяване на военните дейности, тъй като Кишинев е взел това решение " едностранно ".

" Молдова и Приднестровието се намират в положение на неуреден спор. Нерешен спор евентуално значи, че Молдова първо би трябвало да реши спора и след това да взема решение политическото си бъдеще ", сподели той.

Вчера молдовският президент Мая Санду съобщи, че не вижда " непосредствена " опасност от безредици, само че добави, че все пак страната ѝ е готова за вероятни " песимистични " сюжети през идните дни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР