Проруски тролове водят информационна война от бивш завод в Санкт

...
Проруски тролове водят информационна война от бивш завод в Санкт
Коментари Харесай

Великобритания: Проруски тролове водят информационна война от бивш завод в Санкт Петербург

Проруски тролове водят осведомителна война от някогашен цех в Санкт Петербург, откъдето взимат на прицел западни водачи и популяризират пропагандата на Кремъл по отношение на Украйна. Това съобщи английската външна министърка Лиз Тръс. Правителство на Англия е поръчало и изследване на случая, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Източникът на сведенията не се оповестява от съображения за сигурност. Те се съдържат в отчет, в който се демонстрира по какъв начин Кремъл употребява фабрика за тролове, с цел да популяризира неистини в обществените мрежи и в мнения в уеб сайтове, които са с огромна публика, споделя английското министерство на външните работи в изказване.

Според текста тази съветска акция за дезинформация е замислена, с цел да се манипулира интернационалното публично мнение по отношение на съветската война в Украйна.

В рамките на акцията проруски сътрудници наемали тролове в " Телеграм ", на които се плащало, с цел да взимат на прицел в обществените мрежи сметки на медии и западни водачи и да популяризират прокремълската агитация.

" Не можем да позволим на Кремъл и на неговите заводи за тролове да нахлуват в нашето онлайн пространство с техните неистини ", съобщи английската външна министърка Лиз Тръс.

" Британското държавно управление е алармирало своите непознати сътрудници и ще продължи да работи със съдружниците и с онлайн платформите, с цел да се бори против съветските интервенции ", сподели още тя.

Сред взетите на прицел водачи били министър председателят Борис Джонсън, само че също и немският канцлер Олаф Шолц, както и посланик номер едно на Европейски Съюз Жозеп Борел.

Мишени били и музикантите Давид Гета, Дафт Пънк и групата " Рамщайн ".

Кампанията за дезинформация била доста дейна в Инстаграм, ЮТюб и ТикТок.

Друга техника, употребена от троловете, била да се дава повече видимост на изявления на елементарни хора, които обаче пазят прокремълската линия.

В центъра на тези маневри била група, известна в Телеграм под името " Киберфронт Z ". Тя е наела пространства в някогашен оръжеен цех в Санкт Петербург за задачата. Подозира се, че групата е обвързвана с Евгений Пригожин, магнат, непосредствен до Кремъл и упрекван, че е изиграл роля в съветската интервенция в американските избори през 2016 година, споделя английското външно министерство. Пригожин е измежду глобените от Лондон лица поради връзките му с Владимир Путин.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР