Проруски активисти в Сърбия се присъединиха към националистически протестиращи пред

...
Проруски активисти в Сърбия се присъединиха към националистически протестиращи пред
Коментари Харесай

Националистическите протести в Сърбия - знак за растящо руско влияние

Проруски деятели в Сърбия се причислиха към националистически протестиращи пред президентството тази седмица, което е последният симптом за възходящото съветско въздействие в балканската страна.

Скандирайки " не се предаваме " и " измяна ", те заплашиха с протест, в случай че Сърбия поддържа проекта на Европейски Съюз за нормализиране на връзките с Косово.

Президентът Александър Вучич осъди митингите като " антисръбски ".

Правителството съобщи, че не счита, че Москва е подклаждала митингите, само че войната е засилила напрежението в Белград.

Към президента бяха отправени смъртни закани, в случай че подпише съглашение за Косово, а трима души бяха упрекнати в апели за насилствена смяна на конституционния ред в Сърбия.

Сред тях е и водачът на сръбската последна десница Дамян Кнежевич, който провежда митингите. Той обществено е подкрепял съветската наемническа група " Вагнер ", която изигра огромна роля във войната на Русия в Украйна.

Неотдавна той беше сниман да посещава съветската централа на " Вагнер " в Санкт Петербург.

Сръбският президент Вучич излезе по малкия екран, с цел да упрекна уредниците на митинга, че са платени с пари от чужбина и се зарече, че Сърбия в никакъв случай няма да бъде победена с неистини, закани и няколко пушки. " Нямам потребност някой от " Вагнер " да ме потупва по рамото и да ми споделя какво мога и какво не мога да върша ", сподели той.

Руският дипломат осъди заканите против сръбския водач. Но съвсем година след началото на войната в Украйна е ясно, че Сърбия се бори да резервира връзките си с Москва, до момента в който в същото време пробва да се сближава с Европейски Съюз.

" Бих направил всичко за майка Сърбия и майка Русия. Те са едно и също нещо ", сподели Владо Станич, облечен с тениска, на която е изобразен строгият Владимир Путин и добре познатият му откъс за нашествието: " Всичко върви по проект ".

Станич показва последна версия на по-разпространен метод на мислене - форма на панславизъм, съгласно която Сърбия има исторически и религиозни връзки с Русия.

Той приказва за " цар Путин " с съвсем месиански термини, повтаряйки съветската агитация за битката ѝ против " фашистите и нацистите " в Украйна.

Владо Станич излежава присъда в затвор в Сърбия, откакто се причислява към съветските сили, сражаващи се в Източна Украйна

Той отхвърля да приказва за това, което е правил в украинския район Донбас, само че при завръщането си в Сърбия е изпратен в пандиза.

Чедомир Стойкович, който е един от водещите гласове на Сърбия против съветското въздействие, предизвестява, че Сърбия е подложена на " хибридна офанзива ", което е довело до необятната поддръжка, на която в този момент се радва Русия.

" В продължение на 15 години Русия организираше голяма интервенция в Сърбия. Тяхната разследваща работа е тук и работи с обсег. Те влагат пари тук, купувайки медии и редактори на вести ".

Той се пробва да стартира правосъдно гонене против съветския дипломат и групата " Вагнер ", а в този момент пази млада украинка, за която твърди, че е била незаслужено третирана поради националността си.

Твърденията е мъчно да бъдат потвърдени, само че отразяването на съветската война в Сърбия постоянно е в трагично несъгласие с новините от други европейски страни.

Един от вестниците разгласява материал в навечерието на нашествието със скандалното заглавие " Украйна атакува Русия ". Друг вестник разгласява на първа страница публикация, в която се твърди, че украинският президент Володимир Зеленски е обвинил Запада, че е " предал " Украйна, а той не е споделил нищо сходно.

Сърбия е нещо като изключение измежду европейските страни в поддръжката си за Русия. Тя отхвърли да се причисли към западните наказания, макар че президентът Вучич осъди съветската инвазия.

Влад, продавач на сувенири в централния белградски парк " Калемегдан ", върти оживена търговия с промосковски тениски. На една от тях е изобразено логото Z, което се трансформира в характерен знак на съветската война.

" Това не е Русия против Украйна, а Русия против НАТО ", твърди той, повтаряйки друга мантра на Путин.

Мнозина в Сърбия в никакъв случай не са дали прошка на отбранителния съюз на Запада за въздушните удари през 1999 година против силите на Слободан Милошевич.

Те сложиха завършек на бруталното етническо пречистване на албанците в Косово от страна на Сърбия, само че и провокираха трайна ненавист измежду доста сърби.

В петък Косово отпразнува 15 години самостоятелност, само че Сърбия не я признава.

Косово е тематиката, която минава през всичко това, и там към момента се намират сили, ръководени от НАТО.

Смятано от мнозина тук за основна част от сръбската територия, Косово разгласи самостоятелност преди 15 години вследствие на години на етническо напрежение, кървави спорове и геноцидни набези.

Отношенията сред тях са влошени и Сърбия не признава Косово като самостоятелна страна, както и 50 000-те етнически сърби, които живеят там.

По-късно този месец обаче президентът Вучич ще се срещне с премиера на Косово в Брюксел, като Съединени американски щати и Европейски Съюз се надяват да подпишат кротичък проект, който ще насочи Сърбия към присъединение към Европейския съюз и към отдалечаване от орбитата на Русия./БГНЕС

------------------------------------------------------

Джо Инууд, Би Би Си
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР