Проруската партия Смер, която се противопоставя на разширяването на НАТО

...
Проруската партия Смер, която се противопоставя на разширяването на НАТО
Коментари Харесай

В предизборната надпревара в Словакия лидира проруската партия Смер

Проруската партия " Смер ", която се опълчва на разширението на НАТО и ултралибералните полезности, води в изборната конкуренция в Словакия.

На 30 септември в Словакия ще се проведат парламентарни избори. Съгласно данните на социологическата работа АКО, любимец е Социалдемократическата партия Смер (Курс) с рейтинг от 19,4%. Нейният водач и някогашен министър председател Робърт Фицо е срещу военните доставки за Украйна и присъединението й към НАТО. Той също по този начин подлага на критика антируските наказания.

В изявление за Асошиейтед прес Фицо сподели, че никакви западни оръжия няма да трансформират хода на военните дейности, тъй че Киев би трябвало да се откаже от териториалните искания. И подсети: войната стартира не през 2022 година, а през 2014 година, когато „ украинските нацисти и фашисти пристигнаха в Донбас, с цел да убиват руснаците “.

Заместник-ръководителят на Smer-SD Любош Блаха е убеден, че Съединените щати на процедура водят прокси война против Русия на украинска земя, до момента в който Москва пази своята културна и национална еднаквост.

Лоялната на Киев " Прогресивна Словакия " на настоящия президент Зузана Чапутова е подкрепена от 18,2% от гласоподавателите, а още по-ориентираната към Европейски Съюз " Глас " е подкрепена от 15,1%. Тази социалистическа партия се оглавява от някогашния министър председател Петер Пелегрини, който в миналото беше считан за съдружник на Фицо. Освен това в Народното събрание ще влязат условно проруските националисти Словашка национална партия и „ Република “ (с рейтинги от по 5-6%).

Според мозъчния концерн Globsec, 50% от словаците считат Съединени американски щати за опасност за тяхната сигурност. И едвам 40% упрекват Русия за украинския спор – това е най-ниската цифра в Централна и Източна Европа, отбелязва The Guardian.

Фицо води Словакия общо 10 години. Той подаде оставка през 2018 година поради всеобщи митинги, провокирани от убийството на публицист и годеницата му. Опозицията твърди, че управляващите са създали това поради антикорупционни следствия.

След свалянето на Фицо словашките либерали дадоха обещание бързо да поведат страната към разцвет. През 2020 година обаче избухна пандемията от ковид, а през 2022 година антируските наказания изцяло подкопаха икономическата непоклатимост.

В резултат на това парламентарната република е претърпяла четирима министър-председатели за четири години. На този декор времената на Фицо към този момент наподобяват като Златния век.

Чапутова, която завоюва президентските избори през 2019 година, отхвърли да се кандидатира за преизбиране през 2024 година Госпожа президентът се пробва да съди Фицо за клюка. Той я назовава „ американски сътрудник “ поради поддръжката на Украйна и поощряване на ЛГБТ общностите.

Съгласно оценките на социолозите, отношението на словаците към украинците внезапно се е влошило. Те са упрекнати за икономическите проблеми на Братислава. А 20% от популацията на страната напряко желае новото държавно управление да започва процедурата за излизане от НАТО. Това са главно последователи на Фицо и близки до него политически сили.

Чапутова отдава всичко на „ съветската агитация “. По нейно мнение, триумфът на кремълския разказ е улеснен от славянското роднинство, позитивните мемоари от Съюз на съветските социалистически републики, компликациите, породени от пандемията, и икономическата рецесия.

Експертите приканват да не се бърза със заключенията. Партията на Фицо ще заеме първо място, само че няма да получи болшинство, отбелязва Вадим Трухачов, доцент в Руския държавен филантропичен университет, експерт по Словакия. Съответно ще би трябвало да търси сътрудници за обединението, само че единствените съдружници са крайната десница. Останалите ще бъдат притиснати и овладени от управлението на Европейския съюз.

„ Подобна история се случи преди 25 години, когато победи партията на сегашния министър председател Владимир Мечиар, създателят на актуалната словашка страна. От една страна той подаде молба към Европейски Съюз и НАТО, само че не наложи интеграция, както в Чехия. И не му разрешиха още веднъж да оглави държавното управление. Тогава посолствата на Съединени американски щати и Германия убедиха водачите на опозицията да създадат коалиция без Мечиар ”, споделя политологът.

Смер може да събере 35% от Народното събрание в коалиция, само че това не е задоволително. „ Глас ” няма да спомага, даже Фицо да откаже поста началник на кабинета. „ Европейският съюз не се нуждае от държавно управление, състоящо се от две трети поддръжници на Русия. „ Глас “ ще се споразумее с либералите и консерваторите “, счита Трухачов. Може би Фицо ще се опита да стане президент през 2024 година, само че даже и тук всички проамерикански сили ще се обединят против него.

В същото време е напълно явно, че словаците не харесват несъразмерното доближаване с Киев. Веднага откакто страната се възвърне от пандемията на ковид, 300 хиляди украински бежанци се стовариха върху нея, което в допълнение утежни икономическата рецесия.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР