Пророк Захария е единадесети от малките пророци. Заедно с пророк

...
Пророк Захария е единадесети от малките пророци. Заедно с пророк
Коментари Харесай

Св. пророк Захария Сърповидец предсказал тържественото влизане на Иисус в Йерусалим, имен ден празнуват Захарий, Захари, Захарина

Пророк Захария е единадесети от дребните пророци. Заедно с оракул Агей той подбуждал княза Заровавел да възвърне Йерусалимския храм.

Захарий се празнува още и на 24 март и 5 септември.

Той предсказал и тържественото влизане на Иисуса Христа в Йерусалим, Юдовото изменничество за тридесет сребърника и разбягването на апостолите по време на Христовите премеждия.

Пророкът умрял в последните години от царуването на персийския цар Дарий Хистасп, към 520 година преди Христа.

Името е с древноеврейски генезис и значи “Божия памет “. Популярно е освен в България, само че и в Русия, Грузия и Армения.

Захарий бил наследник на духовник Варахия, Елисавета – сестра на Анна, майка на св. Дева Мария. Св. Елисавета и брачният партньор й, св. Захарий, живели по времето на цар Ирод (6 век прочие Хр.).

Св. Захарий бил духовник от Хеврон, нямали деца до дълбока напреднала възраст. Но един път, когато св. Захарий бил на промяна и трябвало да влезе в Йерусалимския храм, с цел да покади, му се явил Архангел Гавриил и му известил, че жена му ще му роди наследник, който би трябвало да бъде наименуван Йоан.

Св. Захарий не повярвал и за това Гавриил му лишил гласа, досега, в който се сбъдне предсказаното. Скоро откакто се прибрал вкъщи си, св. Елисавета заченала.

Захарий бил погубен в храма сред жертвеника и олтара от бойци, задето не споделил къде е синът му – детето Йоан, с цел да го погубят по наредбата за изтребване на Витлеемските младенци.

Имен ден честват Захарий, Захари, Захарина, Хари, Захаринка, Зарко, Зара, Зарин, Зарина.

На този ден църквата уважава и св. великомъченик Теодор Стратилат. Той се уважава от православни и католици като светец. Назначен е бил за стратилат (пълководец) в римския гарнизон на град Хераклея Понтийска(днешен Карадениз Ерегли), покрай Черно море.

През Средновековието култът към Теодор Стратилат е доста публикуван. При основаването на Венеция, дружно със св. Марко, св. Теодор Стратилат е провъзгласен за патрон на града.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР