Пропускате нещо изключително важно! Дефицитът не е, за да се

...
Пропускате нещо изключително важно! Дефицитът не е, за да се
Коментари Харесай

Делян Добрев: Асен Василев тегли кредити от името на децата ни, но не ги инвестира, а и ги харчи

„ Пропускате нещо извънредно значимо! Дефицитът не е, с цел да се вършат повече вложения, а с цел да се заплащат по-високи обществени разноски. Ако погледнете разходните пера в бюджета, всички политики като % от Брутният вътрешен продукт са непрекъснати (за обучение и просвета даже се харчат по-малко пари) като се изключи обществените разноски, които като % от Брутният вътрешен продукт се усилиха от първия ден на ППДБ с сред 2 и 3% от Брутният вътрешен продукт. Тоест, дефицитът финансира обществени разноски! Още по-просто казано – теглим милиарди заеми, с цел да плащаме по-високи обществени разноски. Още, още по-просто казано – страната тегли заеми от името на децата и внуците ни и ги ХАРЧИ (не инвестира) “.

Това написа като коментар в обществените мрежи депутатът от ГЕРБ/СДС Делян Добрев. Той се включва в полемиката под фейсбук пост на Слави Трифонов и пита дали хората знаят до какво води „ противоположното на вложение “ – до по-висока инфлация.

„ И знаете ли какво става най-после? Накрая всички сме по-бедни с множеството хартийки, а еврозоната ще я гледаме през крив макарон! “, гласи още коментарът на Добрев.

А Трифонов цитира думите на Тошко Йорданов:

„ Асен Василев евентуално е един от дребното финансови министри по света, който не е учил финанси, не е работил нито един ден във финансова институция, както и не се интересува от финансовата промишленост. Все едно американският финансов министър да не знае какво е “Уолстрийт ”. Въпреки това, той от време на време си разрешава да се държи пренебрежително с депутати от Има Такъв Народ от парламентарната естрада – някои от тях с не по-малко дипломи от неговите. Веднъж им споделя: „ Ще ви го кажа по този начин, че и вие да го разберете. “ Друг път: „ Трябва да ви възпитавам, че всички министерства харчат бюджета, а освен МФ. “ Сякаш има човек, който да не схваща това или да твърди противоположното.

Затова аз, като внимателен човек се допитах до един финансов специалист – Николай Василев. Кой е Николай Василев? Николай Василев е приключил стопанска система в Университета за стопански науки в Будапеща, има бакалавърска степен и по бизнес администрация, финанси и стопанска система в Щатския университет на Ню Йорк, има и магистърска степен по интернационална стопанска система и финанси в Университета „ Брендайс “ (Уолтъм, САЩ) и Университета „ Кейо “ (Токио, Япония). Освен това е сертифициран финансов аналитик (CFA)

Затова ще ви кажа – в случай че съпартийците на Асен Василев го дефинират като „ извънреден финансист “ истината е, че Асен в действителност е добър в нещо. И то е да усилва всяка година държавните разноски с невиждана за България скорост. Да осъществя излишно високи дефицити от приблизително -3% от Брутният вътрешен продукт през последните 3 години и да подвига обществения дълг с над 6 милиарда лв. годишно, гордеейки се с това. Така от 2021 година, когато той влезе в политиката и съвсем еднолично дефинира бюджетната политика на страната, до 2027 година, в случай че сглобката довърши цялостен мандат, дългът ще се усили с 40 милиарда лева Честито на данъкоплатците!

Многократно от „ ИТН “ задаваме въпроси защо бяха изхарчени над 9 милиарда лв. в първите 9 работни дни на държавното управление на Кирил Петков. Само ние се интересуваме от тематиката, а обществото в никакъв случай не получи логичен и изчерпателен отговор.

Две години по-късно бихме си помислили, че Асен въпреки всичко е придобил някакъв опит като финансист, нали се прави на министър, само че уви. През декември 2023 година държавните разноски скочиха до 11.5 милиарда лв. и всичко си е същото:

• Никой с изключение на Има Такъв Народ не се интересува от тематиката.

• Няма подробна и потребна информация.

• Отново нямаше социална или политическа полемика защо да се изхарчат толкоз доста пари и нямаше ли и други по-важни цели.

• Пак единствено един човек в страната взема решение всичко това.

В Народното събрание Има Такъв Народ още веднъж попитахме: „ Къде са парите? “ и Асен Василев още веднъж отговори бюрократично, замъглено и затова неефикасно. Като ви кажат, че 40% от милиардите са отишли по държавния бюджет, а 18.5% по европейски планове, вие какво разбрахте? Имате ли листата с осъществените планове? Ние не.

На въпросът за какво са нужни големи дефицити в години, когато страната не е в рецесия, Асен Василев отговори, че харченето е рационално, в случай че не е за настоящи разноски, а е за вложения. Чудя се дали това е несръчност или безочливост? Точно той да каже това. Той, който направи най-големите и непотребни разноски, само че за сметка на това не направи и половината от обещаните вложения? Къде са му вложенията? Може ли да ни цитира най-малко 3-4, откогато той е финансов гуру на сглобката? Така че, в действителност се чудя, Асен измамник ли е или е просто несръчен? Вероятно и двете.

Експертите на Има Такъв Народ могат дълго да проучват милиарди, проценти и всевъзможни съществителни. Но за мен по-важни са изводите:

1. Управляват ни популисти отпред с Асен Василев, които ще изхарчат всичките пари на бъдещите генерации по непрогледен и подозрителен метод.

2. Публичният дълг ще продължава да пораства с над 6 милиарда годишно, само че другите политически сили спят. Уважаеми фенове, вие спите ли?

Ако финансов министър е „ извънреден специалист “, той нямаше да прави тези неща, а напълно други:

• Щеше да осъществя остатъци.

• Щеше да прави промени във всички браншове и да понижи разноските.

• Щеше да знае, че финансовото министерство дава отговор и за целия финансов бранш – тържища, депозитари, брокери, ръководещи сдружения, капиталови и пенсионни фондове, застрахователи и доста други. Но този финансов министър не е чувал за тях.

• Щеше да реализира покачване на кредитния рейтинг на България, каквото няма от 2019 година насам.

• Нямаше да допусне България да бъде включена в Сивия лист за пране на пари и финансиране на интернационалния тероризъм, където влязохме в края на 2023 година

Господин Василев, Асене, ти си надменен и високомерен и по тази причина пропускаш доста неща от обстоятелствата и от логиката. И по тази причина в този момент и аз ще отделя 30 секунди, с цел да те възпитавам по какъв начин действа народът. Народът, Асене, назад на всичко, на което ти се надяваш и ти си представяш, не е някакво стадо, с безпределно самообладание и с плитка памет. Всичко се вижда. Всичко се помни. Обикновено хората споделят, че „ някой там горе записва всичко в един бележник “, само че в твоя случай, Асене, в бележника пишат хората. И сметката ще ти я изиска не „ някой от горната страна “, а хората. И съм сигурен, Асене, че в твоя случай няма да имаш даже 30 секунди, с цел да дадеш каквито и да било пояснения. “

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР