Пропадналата кандидатка за бизнеса на ЧЕЗ в България – 43-годишната

...
Пропадналата кандидатка за бизнеса на ЧЕЗ в България – 43-годишната
Коментари Харесай

Гинка Върбакова си уреди € 170 млн. от швейцарска банка

Пропадналата кандидатка за бизнеса на ЧЕЗ в България – 43-годишната Гинка Николова Върбакова, е получила рекорден заем от 170 милиона евро от банка в Швейцария. Новината показа източник на „ Уикенд ” от Министерството на енергетиката, осведомен с бизнес проекта на оправната пазарджиклийка.

Кредитът от консервативната другояче Швецария е получен благодарение на наш предприемач, който от години живее в страната на банките, часовниците и шоколада. За да си обезпечи протекциите на бизнесмена, брачният партньор на Гинка – Славчо Върбаков, гостувал в палата на мултимилионера край Женевското езеро близо месец.
В енергийното министерство са наясно, че солидният кеш ще бъде вложен в новият-стар план за фотоволтаичен парк, който ще се издигне край Априлци наоколо до националния парк „ Централен Балкан ”. За да обезпечи терен за централата за „ зелена сила ”, Гинка и брачният партньор ѝ, родом от Асеновград, купили 2000 дка общинска гора още през 2008 година Сделката обаче роди скандал.

„ За страдание в Априлци през 2008-а се извърши баташко кръвопролитие на жива, вековна, красива, дъбова гора. Като кмет се борих доста - алармирах „ Зелени Балкани ”, прокуратурата, Регионална инспекция за опазване на околната среда, горското... Всички одобряваха молбите ми и споделяха, че ще окажат подпомагане. ” Това описа пред Би Ти Ви преди време някогашният кмет на село Априлци Величка Георгиева за изсечената гора, на чието място трябвало да бъде построен 50 мегавата фотоволтаичен парк, обещан от компания „ Риал Стейтс ” ЕООД, благосъстоятелност на майката Гинка Върбакова. Реализацията на плана обаче пропаднала заради липса на финансиране, което към този момент е обезпечено благодарение на швейцарския заем.
В края на ноември 2017-а неправителствената организация Антикорупционен фонд подаде сигнал до прокуратурата поради „ странни дейности ” на локалните управляващи в Пазарджик отпред с кмета Тодор Попов. По думите на Мирослава Петрова от НПО-то градската администрация не си търси дължимо обезщетение от 1 млн. евро за неизграден фотоволтаичен парк „ Априлци ”, обещан от компания „ Риал Стейтс ”.

Обезщетението е наказателна клауза по контракт, съгласно който компанията получила общинска земя още през 2008-а и трябвало в подмяна да построи огромен фотоволтаичен парк. Това, обаче, по този начин и не се е случило в цялостен размер. Петрова разгласи, че НПО-то попитала властта в града край Марица за какво не е имало инспекции по какъв начин по този начин не е построен фотоволтаичен парк с мощ 50 мегавата.
Отговорът бил, че няма потребност от инспекция, тъй като там имало фотоволтаични мощности. Въпросната мощ беше разказана от Петрова като „ фотоволтаична градинка ”, тъй като мощността в мегавати  е едвам 2,45. Договорът обаче е безапелационен - в случай че няма 50 мегавата мощ, би трябвало да има обезщетение, което обаче по този начин и н е потърсено.
Мирослава Петрова от НПО-то „ Антикорупционен фонд ” разкри, че договорката за закупуването на 2000 дка гора край Априлци отпреди 10 години е утвърдена персонално от кмета Тодор Попов, който и тогава, и в този момент е градоначалник.
Погледнат под лупа, контрактът е повече от изгодена за Гинка - община Пазарджик продала общинската гора на „ Риал Стейтс ” за 500 000 лв. - само че разковничето е във обстоятелството, че на терена били изсечени 5000 остарели дървета, чиято стойност е... 500 000 лв.. Така излиза, че Върбакова си осигурила 2  хиляди декара парцел за без пари.

Връзките на Тодор Попов и Гинка Върбакова лъснаха обществено в края на март 2018 г ., когато на постоянния си брифинг кметът прикани своите съграждани да се гордеят от обстоятелството, че Гинка е от Пазарджик. Ядосан от многото въпроси по отношение на профила на своята фаворитка, Попов, който бе осветен като собственик на първокласен парцел в близкото с. Паталеница за 1,5 млн. лв., даже предложи на журналиста Валентин Ненков да се пресели в друга страна, откакто не харесва оправната бизнесдама Върбакова.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР