Промяната на статута на истанбулската Света София, обявена от ЮНЕСКО

...
Промяната на статута на истанбулската Света София, обявена от ЮНЕСКО
Коментари Харесай

Катимерини: Света София не може да стане джамия без съгласието на ЮНЕСКО

Промяната на статута на истанбулската " Света София ", оповестена от ЮНЕСКО за част от международното културно завещание, не може да бъде осъществена без единодушието на основаната в Париж организация, оповестява гръцкият в. " Катимерини ", базирайки се на източници от ЮНЕСКО.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган през днешния ден още един път загатна за превръщането в джамия на " Света София ", издигната като византийска християнска катедрала, а в този момент настояща като музей.

" Промяната на статута на " Света София " от музей в джамия ще бъде нещо като отговор на решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел и суверенитета на тази страна над Голанските възвишения ", съобщи през днешния ден Ердоган, напомня Българска телеграфна агенция.

Ердоган загатна за опцията за смяна на статута на " Света София " и в телевизионно изявление в неделя, което провокира остри реакции в Атина.

" Света София " е издигната през 6 век и е била основен храм на Константинополската патриаршия. След завладяването на Константинопол през 1453 година църквата е превърната в джамия. По разпореждане на създателя на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк " Света София " отваря порти като музей през 1935 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР