Промишленото производство в еврозоната нарасна с 0,7% през февруари спрямо

...
Промишленото производство в еврозоната нарасна с 0,7% през февруари спрямо
Коментари Харесай

Ръст на индустриалното производство в Еврозоната през февруари

Промишленото произвеждане в еврозоната набъбна с 0,7% през февруари по отношение на януари, като знакът възвърне понижението от 0,7% през първия месец на годината. Този резултат отразява растежа на производството на междинни артикули, както и на дълготрайни и нетрайни потребителски артикули, което компенсира намаляващото произвеждане на сила и финансови артикули. Това разяснява Масимо Басети, стопански анализатор на FocusEconomics.

Разглеждайки обособените стопански системи, за които има налични данни, индустриалното произвеждане нараства в осем страни, измежду които Германия, Италия и Испания, до момента в който се свива в други 10, в това число във Франция и Холандия.

На годишна база промишленото произвеждане набъбна с 2,0% през февруари, за разлика от спада от 1,5% през януари. Средногодишният растеж на промишлеността набъбна до 7,7% от 7,5% през януари, твърди анализаторът.

Според Берт Колийн, старши икономист в ING, вероятностите за промишлеността остават замъглени от неустановеност. През март проблемите с веригата за доставки се утежниха още веднъж от войната в Украйна. Ситуацията с пандемията в Китай също оказват въздействие върху превоза, което ще усили цените и ще докара до спомагателни забавяния. Това значи, че нормализирането на веригите за доставки се отсрочва, заключава икономистът.

Панелистите на FocusEconomics смятат, че промишленото произвеждане в еврозоната ще нарасне с 3,3% през 2022 година, което е с 0,1 пр.п. над прогнозата, дадена от тях през предишния месец. Те чакат 3%-ен растеж на промишлеността през 2023 година

На този декор Европейската централна банка (ЕЦБ) не промени главните принадлежности на паричната си политика, отбелязва Масимо Басети. Финансовата институция чака чистите покупки на активи (APP) да приключат през третото тримесечие. През април те ще доближат до 40 милиарда евро, през май - 30 милиарда, и 20 милиарда евро през юни.

ЕЦБ завърши чистите покупки на другата си съществена стратегия за количествено облекчение (програмата за незабавни покупки при пандемия PEPP) в края на март. Междувременно ЕЦБ резервира лихвите на главните интервенции по рефинансиране, пределното кредитно облекчение и депозитното облекчение на най-ниски равнища надлежно от 0,00%, 0,25% и минус 0,50%. Този ход изненада някои вложители, като смъкна еврото до най-ниското му равнище по отношение на $ от май 2020 година Инфлационният напън продължава да се усилва, защото нашествието на Русия в Украйна в допълнение подклажда инфлацията. Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард призна, че рисковете за повишение на инфлацията са се „ засилили, изключително в кратковременен проект “. В същото време, означи гуверньорът, рисковете от закъснение на растежа са се „ нараснали доста “, което евентуално подтикна ЕЦБ да резервира постепенния си метод за нормализиране на позицията на паричната си политика.

Икономическият подтик е подтиснат от войната в Украйна, по-високите цени на стоките и компликациите във веригата за доставки. Експанзионистичните фискални позиции, насъбраните спестявания и здравите пазари на труда биха могли ненапълно да компенсират тези трудности.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР