Променят условията за изчисляване на временната трудова нетрудоспособност, реши служебният

...
Променят условията за изчисляване на временната трудова нетрудоспособност, реши служебният
Коментари Харесай

Променят условията за ТЕЛК, процентите от всички увреждания ще се събират - Здраве

Променят изискванията за пресмятане на краткотрайната трудова неработоспособност, реши служебният кабинет на постоянното си съвещание. След него министърът на опазването на здравето Асен Меджидиев даде брифинг, на който разгласи измененията. 

" Същественото в тази смяна е отчитане на всяко увреждане, а освен на водещото. Предвижда се опцията освидетелстваните или неосвидетелствани жители да имат право да декларират преосвидетелстване отвън случаите на член 56, алинея 1 от Закона за хората с увреждания ", изясни министърът.

С признатите промени се трансформира методиката за използване на оценката за неработоспособност, като ще се регистрира всяко заболяване, а освен водещото, както до момента. Процентите ще се събират и по този начин е бъде избран общият % на увреждане. 

От думите на министъра стана ясно, че се планува преосвидетелстваните и освидетелстваните лица до влизането на определението да могат да подадат заявление за преосвидетелстване.

Ще има смяна в ТЕЛК-комисията, с цел да може повече специалисти в цялата страна да вършат експертизи, като по този метод ще бъде и понижено времето за очакване за явяване на комисия. 

Министърът не пропусна още веднъж да нападне някогашния постоянен здравен министър Асена Сербезова. 

" Нашето държавно управление постави големи старания, защото бяхме в заварено състояние, чувате изказванията а на някогашната министърка на опазването на здравето, в които тя стартира да използва персонални нападки съответно против мен и на хора в моя екип. Но аз не желая това да се трансформира в неприсъствен или пряк спор сред мен и нея. Нашият длъжностен кабинет на Министерство на здравеопазването има една единствена цел: да помогне жителите да бъдат подсигурени с лекарства и измененията, които залагаме са в тенденция по този начин да бъде проведена системата за наблюдаване на лекарствените средства, че тя да прави действителен надзор ", сподели Меджидиев.

Той упрекна, че Сербезова го атакува персонално, като Меджидиев не желал неналичието на медикаменти да се трансформира в неприсъствен спор. Според него предходното управление на министерството съзнателно е неглижирало доставките на медикаменти и нищо не е направено.

Министърът успокои, че са направени към този момент спомагателни доставки на медикаменти.

" До момента искане за увеличение на цените на прегледите не е обсъждано и не е постъпвало за разглеждане. Това, което чух от медиите като предпочитание на общопрактикуващите лекари е за промяна на карантината и изолацията. Това следва да бъде прегледано. Другата тематика не е обсъждана ", сподели още той.

Подобрена е и програмата за профилактика на имунизацията против грип при хората над 65 години, заяви Меджидиев.

" Предвидено е повишение на имунизационния обсег за 2023 година на 25%. Очакваме имунизационния обсег през 2026 година да бъде 35% ", сподели министърът на опазването на здравето.

За разпространяването на грипа министърът уточни, че сега разпространяването е по-голямо, а протичането - много по-тежко.

" Слава Богу, в някои области, където се взеха ограничения, давам образец Бургас, към този момент имаме прекосяване на пиковата обстановка на заразяване с грип. Вървим надолу. Имаме няколко области в страната, в които са към момента са високи равнищата. За София ситуацията е умерено, не се постановат налагане на спомагателни ограничения ", съобщи той. 

Министерството на здравеопазването предлага постоянно проветряване, потребление на маски, когато сме на публични места, където има скупчване на доста хора и превръщане към персоналните лекари.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР