Променя се начинът, по който Google изчислява въздействието на полетите

...
Променя се начинът, по който Google изчислява въздействието на полетите
Коментари Харесай

Промяна в Google намалява изчисленията на емисиите на авиокомпаниите

Променя се методът, по който Гугъл пресмята въздействието на полетите върху климата. Изглежда, че полетите към този момент имат доста по-малко въздействие върху околната среда, в сравнение с преди.

Това е по този начин, тъй като най-голямата търсачка в света е извадила основен мотор за световното стопляне от своя онлайн калкулатор за въглеродни полети, съобщи bTV.

„ Гугъл е изтрил голяма част от климатичните въздействия на авиационната промишленост от своите страници “, споделя доктор Дъг Пар, основен академик в „ Грийнпийс “.

Имайки поради, че всеки 9 от 10 онлайн търсения са в Гугъл, това би имало необятно отражение върху решенията за пътешестване на хората. Компанията съобщи, че е направила смяната след съвещания със своите „ индустриални сътрудници “.

Тя визира въглеродния калкулатор, вграден в инструмента за търсене „ Гугъл полети “. Той се появява в горната част на резултатите от търсенето и разрешава да прегледате мрежата за полети и цени. Също по този начин разрешава да изчислите излъчванията, генерирани от вашето пътешестване.

Гугъл споделя, че тази услуга е проектирана, за „ да ви оказва помощ да вземете по-устойчиви решения за пътешестване “. Въпреки това, през юли компанията реши да изключи всички въздействия на летенето върху световното стопляне, като се изключи въглеродния диоксид.

Някои специалисти споделят, че изчисленията на Гугъл в този момент съставляват малко над половината от действителното влияние на полетите върху климата.

Това доста омаловажава световното въздействие, което авиацията има върху климата, споделя професор Дейвид Лий от университет Манчестър Метрополитън, създател на най-изчерпателната научна оценка за приноса на въздушния превоз за световното стопляне.

Летенето влияе на климата по доста способи, в допълнение към въглеродния диоксид, създаден при изгарянето на авиационно гориво.

Те включват основаването на дълги, тънки облаци високо в атмосферата, познати като противоположни следи, които улавят топлината предавана от Земята, което води до резултата на чисто стопляне на планетата. Тези спомагателни затоплящи резултати значат, че въпреки авиацията да е виновна единствено за към 2% от международните въглеродни излъчвания, в действителност секторът е виновен за към 3,5% от стоплянето, породено от човешка активност. Това е бранш, който ще става все по-голям.

От 2000 година излъчванията се нарастнали с 50%, а промишлеността се чака да пораства с повече от 4% годишно в идващите две десетилетия съгласно Международната организация по енергетика.

Гугъл сподели пред BBC, че мощно има вяра, че невъглеродните резултати от авиацията би трябвало да бъдат включени в изчисленията. Той признава, че в световен мащаб те са забележителен спомагателен фактор на летенето. Въпреки това, компанията твърди, че нейният приоритет е „ точността на изчисленията на самостоятелния полет “, която предлага на своите консуматори.

Гугъл споделя, че работи с учени, с цел да разбере по-добре по какъв начин противоположните следи и други резултати на стоплянето засягат избрани полети.

Защо самолетът оставя противоположни следи в небето?

Правителството на Англия употребява друг метод. Той допуска, че фирмите отразяват спомагателните въздействия от летенето посредством умножаване на въглеродните излъчвания, които един полет генерира с коефициент 1,9, като дейно удвоява тяхното влияние.

В своя справочник за фирмите, „ Департаментът за бизнес, енергетика и индустриална тактика “ на Англия предизвестява, че цената на този множител е „ предмет на забележителна неустановеност “, само че споделя, че „ все още няма по-добър метод за отчитане на тези резултати “.

„ Транспорт и околна среда “, група правеща акции за понижаване на резултатите от пътуването върху околната среда, е съгласна с това. „ Настоящите научни знания са задоволителни, с цел да се твърди, че резултатите, разнообразни от въглеродните съставляват две трети от общото влияние на авиацията върху климата “, се споделя в наръчника.

„ Индустрията е крила този проблем в продължение на десетилетия… Гугъл би трябвало да демонстрира на своите консуматори невъглеродните резултати за всеки полет, както е предложил Европейският парламент “.

Промените на Гугъл евентуално ще имат дълготрайни резултати. Методологията на въглеродното калкулиране на компанията е необятно приета като стандарт в авиацията.

Тя е употребена от Skyscanner, една от най-големите онлайн организации за пътувания в света с повече от 100 милиона гости на месец.

Редица други огромни туристически бизнеси като Booking.com, Expedia, Tripadvisor и Visa също са споделили, че имат намерение да го употребяват. Главният шеф по резистентност на Гугъл, Кейт Бранд, споделя, че компанията се стреми да „ построява принадлежности, които разрешават на бизнеса и пасажерите по света да дават приоритет на устойчивостта “.

Експерти от промишлеността споделят, че смяната на методологията ще има противоположен резултат. „ Притеснявам се, че въздействието на еквивалента на стотици милиони тонове въглероден диоксид ще бъде подценено, тъй като е станало невидимо за клиентите “, споделя Кит Бренън, създател на Thrust Carbon, английска компания, профилирана в подпомагането на бизнеса за намаляването на резултата, който пътуването оказва върху климата. Той се опасява, че потребителите може да стартират да имат вяра, че невъглеродните резултати върху климата не са от голяма важност в дълготраен проект, макар че науката опонира на това виждане.

Това би означавало, че до 1,5% от стоплянето, породено от човешка активност ще бъде пренебрегнато и натискът върху самолетните компании да понижат своите излъчвания ще бъде надлежно понижен.  
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР