Промените в Закона за съдебната власт бяха приети окончателно, след

...
Промените в Закона за съдебната власт бяха приети окончателно, след
Коментари Харесай

До 6 месеца избират изцяло нов състав на ВСС

Промените в Закона за правосъдната власт бяха признати дефинитивно, откакто беше преодоляно ветото на президента Румен Радев върху част от текстовете. В тях народните представители записаха, че до 6 месеца би трябвало да изберат напълно нов състав на Висшия правосъден съвет, чийто мандат изтече предишния октомври.

Промените плануват и основаването на специфична система за инцидентен избор на съдията, който ще проверява основния прокурор и неговите заместници. Един от претекстовете на президента беше, че този закон не способства за ефикасна промяна в правосъдната система. Тошко подлага на критика вносителите от " Продължаваме промяната - Демократична България ".

" Запазиха безконтролната власт на настоящия основен прокурор. И в случай че някой си мисли, че ПП-ДБ са против него, има ясното доказателство, че не е по този начин. В момента внася закон пакт за промени на парче. Това е някакъв когнитивен дисонанс, а не употребя друга дума. Или най-нормалното определение за сходно нещо е двуличие ", съобщи той.

И попита за какво е нужна нова система за инцидентно систематизиране на делата.

" Има такава система, и тя си работи. Но особено в тази ситуация би трябвало да се направи нова, с цел да може другият притежател Божидар Божанов и неговите другарски кръгове да си напляскат програмен продукт за ще забележим какъв брой милиона ще бъде. Публично ще го разглася ", сподели още Йорданов. 

 

" Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет отхвърли да приложи механизмът за следствие на основния прокурор и неговите заместници по отношение на изпълняващия длъжността към сегашния миг основен прокурор. Продължавам да подкрепям мнението, че би трябвало да се лимитират пълномощията на основния прокурор, прокуратурата в България да се реформира напълно. Но това би трябвало да стане въз основата на промени в Конституцията ", уточни Надежда Йорданова от ПП-ДБ. 

А Божидар Божанов изясни за какво процесът по инцидентното систематизиране на делата би трябвало да бъде централизиран.

" В момента има няколко системи за инцидентно систематизиране и следва да се вършат още системи по към този момент почнали процедури. Това роене на системи за инцидентно систематизиране покачва риска някой от тях да не работи както би трябвало ", изясни той.

Следствието остава в прокуратурата. Това стана ясно при наново гласоподаване в Народното събрание на оспорените разпореждания в Закона за правосъдната власт. С гласуването в зала бе отхвърлено предлагането на " Възраждане " за изваждането на следствието от прокуратурата. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР