Промените в климата са вече осъзнати. Виждаме рисковете под формата

...
Промените в климата са вече осъзнати. Виждаме рисковете под формата
Коментари Харесай

Симеон Горов: Очаква се процесите по промяна на климата да се ускоряват

Промените в климата са към този момент осъзнати. Виждаме рисковете под формата на наводнения, суши, пожари. Много надменно би било да имаме вяра, че можем да влияем и променяме климата, по-скоро можем да променим нашето държание и отношение към околната среда и климата по този начин, че да имаме късмет за по-меки последици. Това сподели Симеон Горов – координатор " Енергетика и климат “ в Сдружение " За Земята “ в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “.

Учените чакат процесите по смяна на климата да се форсират. Човешката активност спомага за тези внезапни промени, които в бъдеще ще стават все по-драматични и осезаеми, съобщи екологът. " Ще се редуват интервали на поройни дъждове и интензивни превалявания, следвани от интервали на дълго засушаване. На единица територия количеството превалявания на годишна база са едни и същи, само че за сметка на това тяхното систематизиране основава проблеми “, изясни Симеон Горов.

По думите му най-чистата сила е спестената сила. " Чрез енергоефективност ние сме допустимо най-отговорни. При всяка друга генерация могат да се намерят минуси от разнообразни лобита. В съпоставяне с изкопаемите горива, ВЕИ е доста по-чиста и щадяща околната среда. Вредните парникови газове усилват световното стопляне, резултата на парника и оттова насетне задълбочават измененията в климата “, изясни Горов.

Децентрализация на енергийната система значи производството на електрическа енергия да не се случва на няколко места, както е сега, а всеки един жител да може да бъде част от енергетиката и да има правото да създава, използва и продава сила по този начин, че цялата система да печели от това. Енергийният кооператив дава такава опция. Той съставлява общественост от жители, които се сдружават, с цел да създават, използват и дистрибутират сила от ВЕИ, изясни Горов. " Технологично опциите са доста – от това Етажната благосъстоятелност или част от притежателите да решат да си изградят фотоволтаична централа на покрива, обща система за отопление, до това да създадат постройката си енергоефективна “, разясни той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР