Промените в изборните правила не търпят отлагане - това е

...
Промените в изборните правила не търпят отлагане - това е
Коментари Харесай

Неотложна нужда от промени в изборните правила

Промените в изборните правила не търпят отсрочване - това е главният извод в разбор на Обществения съвет към Централната изборна комисия на основни проблеми от изборите през 2021 година. В документа се показва, че нужните промени в Изборния кодекс, изборната администрация, машинното гласоподаване и изборните описи изискват месеци на законодателна и техническа подготовка, и работата по тях би трябвало да стартира неотложно. Анализът е изпратен и до ЦИК, Народното събрание и показаните в него политическите партии.

Председателят на Обществения съвет към ЦИК Стоил Цицелков разяснява, че главната уязвимост на изборното законодателство в България е неговата неустойчивост.

„ Важно е изборните правила да се трансформират в интервал сред избори, тъй като, когато те се трансформират директно преди изборите, даже непрофесионалист може да планува една смяна, една конфигурация на изборните правила, какви отблясъци може да даде и при кого би облагодетелствала. Правилата, с цел да бъдат почтени, би трябвало да бъдат изменени задоволително рано, тъй че да може всеки един участник да се запознае добре, най-важно е и гласоподавателите да бъдат добре осведомени “, изясни той.

Един от изводите в документа е, че секционните изборни комисии остават слабите звена в процеса, а работата им ще се усъвършенства, в случай че ръководителят и секретарят се назначават на професионален принцип.

В документа е отделено особено място на машинното гласоподаване - предлага се ЦИК да разгласява обстоен разбор на мощните и слабите страни по използването му, а контролното преброяване на разписките да стане рутинна процедура и да се организира отвън местата за гласоподаване.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР