Промените са внесени от народните представители Теменужка Петкова, Йордан Цонев,

...
Промените са внесени от народните представители Теменужка Петкова, Йордан Цонев,
Коментари Харесай

На живо: Депутатите разглеждат законопроекта за изменение на БНБ заради служебния кабинет

Промените са импортирани от народните представители Теменужка Петкова, Йордан Цонев, Анна Александрова и Хамид Хамид на 29 март.

Малко по-рано народните представители от Комисията по правни въпроси дадоха зелена светлина за избора на служебно държавно управление с министър председател ръководителя на Сметната палата Димитър Главчев, съобщи.

Само за 15 минути съвещание с 13 гласа " за ", 3-ма " срещу " и 3-ма " въздържали се " те одобриха в заключителни разпореждания на Закона за Българска народна банка той да има право да прекъсва краткотрайно пълномощията си, до момента в който заема позицията длъжностен министър-председател и да се върне на поста си по-късно.

През този интервал ще разпорежда осъществяването на пълномощията си на своя заместител.

Гласуването на първо четене значи още, че към този момент не се приказва за излизане в неплатен отпуск, а за спиране на пълномощията (за ръководителя на Сметната палата) и на пълномощията (за представителите на Българска народна банка и омбудсмана).

С промените същите условия ще важат и за пълномощията на шефа и подуправителите на Българска народна банка, заместник-председателите на Сметната палата, омбудсмана и неговия заместител - това са лицата, които съгласно измененията в Конституцията могат да бъдат назначавани от президента за длъжностен министър председател.

Против гласоподаваха от парламентарната група на " Възраждане ", а представителите на ПП-ДБ Бойко Рашков, на Има Такъв Народ Гроздан Караджов и на Българска социалистическа партия Смиляна Нитова се въздържаха.

Миналия петък депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за Българска народна банка, съгласно които, в случай че бъде назначен за длъжностен министър председател, шефът или подуправителите на Българска народна банка, омбудсманът или заместникът му, ръководителят и заместник-председателя на Сметната палата могат да употребяват неплатен отпуск от досегашната си служба. Законопроектът, импортиран от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, беше подсилен от 137 народни представители, а 54 бяха " срещу ", прибавя Българска телеграфна агенция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР