Промените не могат да се изчерпат с една личност –

...
Промените не могат да се изчерпат с една личност –
Коментари Харесай

Доц. Петър Чолаков, Институт по философия и социология в БАН: Иван Гешев няма да се даде лесно

Промените не могат да се изчерпат с една персона – с тази на основния прокурор. Това съобщи пред БНР доцент Петър Чолаков, Институт по философия и социология в Българска академия на науките.

" Трябва да бъдат по-дълбоки. Аз съм черноглед за развиването на българската политическа система. Институциите на правосъдната власт са част от политическите институции. Въпреки че правосъдната власт би трябвало да бъде самостоятелна, тя се меси съществено в политическите каузи и е обект на въздействие от страна на другите политически институции ".

Доц. Чолаков изясни, че и от страна на Гешев, и на Висш съдебен съвет доста се е втвърдил тонът.

" Бойко Борисов изглеждаше обезпокоен, когато трябваше да разяснява тази акция на Иван Гешев, който скъса оставката си. Може би не е желал да влиза в такава борба с основния прокурор. Гешев няма да се даде елементарно. Ако тръгне към дъното, ще повлече и други.

Президентът хвана бика за рогата и сподели, че би трябвало да се обнови състава на Висш съдебен съвет, тъй като му е изминал мандата, само че политическите партии бавят измененията там, означи Чолаков.

" Членовете на Висш съдебен съвет в този момент се ослушват какво споделят мощните на деня. Във Висш съдебен съвет, най-малко част от хората, ще се вслушат в императива, който пристигна от страна на Мария Габриел. Други ще чакат да видят по какъв начин ще се развият събитията. Много зависи от това какъв брой ще е постоянен този парламент ". Това Народно събрание би трябвало да одобри законите на Крум Зарков и да обнови Висш съдебен съвет, означи още анализаторът.

По отношение на основния прокурор ще има разкрития, уверен е той.

" Вероятно Гешев ще вади данни за зависимости на хора във Висш съдебен съвет от политически обединения и водачи. Скандалите ще се задълбочат. Тонът на политическото говорене ще се изостри още повече. Ще има земетресение, ще паднат няколко глави ".

Петър Чолаков обаче е черноглед, че политическата система внезапно ще се почисти от корупцията.

" Десетилетия наред ще имаме съществени проблеми с корупцията и кадруването. Можем да се надяваме те да бъдат много по малко, в сравнение с през днешния ден ".

Чолаков не изключи опцията Иван Гешев да търси изяви на политическия терен.

" През последните месеци той прави много пиар акции, с цел да построи имидж като стожер на държавността и герой против корупцията. Ако се стигне до предварителното му освобождение от Висш съдебен съвет, вид е да се върне като редови прокурор и там да продължи битката. При състояние, че бъде изпъден от Прокуратурата, може да стартира политически планове. Пътищата са доста, само че предстоят трагични времена ".

Той счита, че кабинетът на ГЕРБ по-скоро няма да мине

" От Българска социалистическа партия взеха решение, че няма да го поддържат. От ПП-ДБ - също. Има Такъв Народ излязоха с много разтеглива позиция, че ще поддържат експертно държавно управление. За " Възраждане " също се колебая, че ще поддържат тази кабинет. Ако се привлекат свободни играчи, употребяват се хватки с излизане от зала и едно такова държавно управление мине, то ще бъде с нежен живот. Не знам дали някой би се изкушил да се хване на нещо сходно ".

Чолаков счита, че вторият мандат също няма да се осъществя. " Традиционно интригата ще бъде на кого ще бъде връчиен третия. Вървим към шести избори ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР