Промените на времето често предизвикват здравословни проблеми. Главоболие, нарушения на

...
Промените на времето често предизвикват здравословни проблеми. Главоболие, нарушения на
Коментари Харесай

Чувствителност към климатични промени – как да се справим

Промените на времето постоянно провокират здравословни проблеми. Главоболие, нарушавания на съня и проблеми с кръвообращението са единствено част то тях. А има и други: белезите стартират да сърбят, астмата се обостря, ревматичните недоволства се ускоряват, концентрацията отслабва. Стари домашни предписания и лечебни билки могат да ви оказват помощ за бързо справяне с обременителните признаци.

Сигналите на тялото при някои хора са по-точни и от прогнозата на времето. Кръвното им налягане пада и стартира световъртеж, още преди да са се събрали облаци в небето, сърбящите белези и обострените ревматични болки им припомнят да си вземат чадър, даже когато на открито свети блестящо слънце. Внезапните офанзиви на мигрена или главоболие ги карат да поглеждат съмнително към небето и да прибират градинските мебели, преди да се е разразила стихия, за която няма никакви изгледи. Статистиката демонстрира, че към 20% от европейците страдат от сензитивност към промени на времето, която се показва в цяла палитра от неприятни до остри недоволства.

На какво се дължи чувствителността към климатични промени?

Реакции като потене или мръзнене спадат към естествените отговори на човешкото тяло на породени от климатични промени дразнения. Други съществени недоволства или утежняване на съществуващи болести, свързани с съмнения на времето обаче, се дефинират като сензитивност към климатични промени. Тук играе роля освен смяната от високо към ниско атмосферно налягане. Околоносните кухини и челният синус реагират на тази разлика, само че тя не е задоволителна, с цел да провокира главоболие, ревматични недоволства или да повлияе настроението. От решаващо значение в тази ситуация са по едно и също време протичащите спомагателни фактори като промени в температурата и влажността на въздуха.

Кои са изключително податливи?

Преди всичко хората с хронични болки реагират при внезапни съмнения на времето. Тук немалка роля играе напрягането на мускулатурата, по тази причина методите за релаксация и натуралната билкова помощ биха могли да подтикват отпущането и да реализират облекчение. Втвърдените тъкани на белезите, засегнатите от ревматизъм стави и отслабените от астма бели дробове при всички случаи се претрупват при внезапни промени на времето. Затова при промяна на сезоните, при настъпване на климатични промени или при дължащи се на това рискови условия във външната среда е значимо да се помогне на тялото да възвърне своята флексибилност, както и да се подхващат дейности за неговото закаляване.

Отпускане и закаляване

При обявени климатични промени е изключително значимо да се заобикаля стрес, да се внимава за леко здравословно хранене и да се отдели повече време за отпускащи извършения като йога или автогенен тренинг, с цел да може тялото по-добре да се оправи с новите условия и да реагира без болки. Който се занимава регулярно със спорт, се грижи за бъдещето си даже в това отношение. Най-добро е придвижването на открито при всяко време. При това дългите разходки са изцяло задоволителни. Важно е тялото да се приспособи към промяната на топло и студено. Който няма време за спорт и дълги ваканции, може заран да прави топло-студени обливания на прасците. При студените обливания водата би трябвало да е към 18 градуса. Допълнително оказват помощ билковите чайове, билковите възглавнички или напоени с етерични масла кърпички. Към успокояващите билки спадат маточината, жълтият кантарион и лавандулата.

Билки срещу болежка

Болкоуспокояващото деяние на някои билки е дейно също при главоболие и мигрена. Към тях се причисляват ментата, върбовата кора, джинджифилът, ванилията, черният и зеленият чай. Чрез своя охлаждащ резултат ментовото масло успокоява болките, в случай че няколко капки се втрият в слепоочията с гальовен масаж. В чая от върбова кора се съдържа салицин – потребно вещество, което в кръвта и черния дроб се преобразува в лечебно дейната салицилова киселина.

За изработката на чая е нужна 1 ч.л. нарязана на ситно изсушена върбова кора, която се залива с 250 мл вряща вода, оставя се да се запари 15-20 минути и се прецежда. При остри болки би трябвало да се изпиват на части 5 до 8 чаши дневно. В комбиниране с черен или зелен чай, джинджифилът е друго дейно натурално болкоуспокояващо средство. Теинът в чаените листа стеснява мъчително разширените кръвоносни съдове в мозъка. Подобно деяние оказват също чаят мате, кафето, какаото и гуараната. Джинджифилът от стотици години се ползва в аюрведическата медицина за прекъсване на главоболие и мигренозни офанзиви. Ванилията съдържа естественото болкоуспокояващо вещество евгенол и може добре да се комбинира с други билкови лечебни средства.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР