Промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) ще въведат

...
Промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) ще въведат
Коментари Харесай

МРРБ предлага промени в ЗУТ за довършване на общински и държавни инфраструктурни обекти

Промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) ще вкарат механизъм, посредством който обществени държавни или общински инфраструктурни обекти без цялостния размер строителна документи, които дават отговор на техническите правила, правила и условия за съответния тип градеж, да бъдат приключени и въведени в употреба.

Към тях спадат детайли на техническата инфраструктура, като транспортната инфраструктура и оборудванията към нея – мостове, тунели, надлези, подлези, прелези, ВиК инфраструктура, електрически подстанции, хидромелиоративни градежи и други

Проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията и документите към него са оповестени за публично разискване в Портала за публични съвещания и на интернет страницата на Министерство на регионалното развитие. Срокът за публично разискване е 30 дни.

В съществуващия Закон за устройство на територията липсват и разпореждания, които да дефинират статута на почнали, построени, реконструирани и ремонтирани обекти без изискващите се по Закон за устройство на територията строителни бумаги - утвърдени капиталови планове и издадено позволение за градеж, за хидротехнически уреди и прилежащите им уреди, обществена благосъстоятелност на страната и общината, които според чл.137, ал.1, т.1, б. “д “ от Закон за устройство на територията съставляват градежи от първа категория.

Липсата на правна уредба, която да урежда тези градежи води до неспособност те да бъдат приключени и въведени в употреба. Същевременно тяхното унищожаване е нецелесъобразно и стопански голословно в случаите, в които са били възможни по разпоредбите и нормативите, работили по време на осъществяването им или според настоящия закон. Освен, че са обществена благосъстоятелност на страната или на общините, тези градежи имат предопределение за трайно облекчаване на публични потребности, като огромна част от тях съставляват национални обекти и/или обекти с национално значение, както и обекти с първостепенно общинско значение.

За да се подсигурява публичния интерес, Министерство на регионалното развитие залага в законопроекта регламенти към възложителите и нужната документи, както и къси периоди за осъществяването на тези дейности.

Предвидено е възложителите да заявят такива градежи в 3-месечен период след влизането в действие на измененията в Закон за устройство на територията пред началника на Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК). Службата и другите участници в строителството правят инспекция на място за положението и степента на комплектност на всеки градеж. При изрядна документи началникът на ДНСК ще издава уверение за валидност за употреба за приключените градежи при условия и ред, избрани в наредбата по член 177, алинея 2 от Закон за устройство на територията.

Незавършените градежи ще могат да се довършат по общия ред на Закон за устройство на територията, въз основа на утвърдени капиталови планове и издадено позволение за градеж. Въвеждането им в употреба също ще се организира по общия ред на Закон за устройство на територията.

С измененията се подсигуряват и гаранционните периоди за градежите, които ще стартират да текат от деня на издаването на удостоверението за валидност за употреба за приключените градежи, надлежно от деня на въвеждането им в употреба по общия ред на Закон за устройство на територията (за незавършените строежи).

Обектите, които не се заявяват в написаните периоди, ще се отстраняват по общия ред на Закона за устройство на територия.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР