Промени в Закона за медиацията предвиждат за определена категория дванадесет

...
Промени в Закона за медиацията предвиждат за определена категория дванадесет
Коментари Харесай

Спорове между съседи и делба на имоти ще са обект на задължителна медиация

Промени в Закона за медиацията плануват за избрана категория дванадесет плюс седем типа проблеми страните да преминат към процедура по медиация преди първото съвещание по делото, което ще понижи натовареността на съдилищата. При първата група дванадасет проблема съдията ще е длъжен да прати страните към медиация, а при втората група седем може да го направи, следвайки критерии, записани в закона. Споразумения, обхващаши доста разногласия, към този момент ще могат да бъдат одобрявани от един съд. Това споделиха адв. Надя Банчева и адв. Валерия Харитонова, Сдружение " Алтернатива за решение на разногласия ", в ефира на предаването " Клуб Investor " с водещ Ивайло Лаков.

" В процедура по медиация нормално посредникът е сезиран с един спор, едно правосъдно дело по един спор - само че в процедурата се открива, че сред страните има доста други типове разногласия, които не са в съда или са в други съдилища. Новото, което се планува в Закона за медиацията, е опция едно компилирано съглашение, което обгръща голям брой разногласия, да бъде утвърдено от първия съд, който е сезиран с първия спор сред тези страни ", сподели Банчева.

В едно съглашение може да се обиден няколко разногласието и няколко каузи в разнообразни съдилища, като първият съд към този момент ще бъде способен да утвърди съглашението.

От групата за наложителна медиация шест са от региона на Семейния кодекс, свързани с бракоразвод, деца, прехрана, връзки за наставнически права, добави тя.

" Другите са свързани със разногласия по Закона за собствеността, Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност, и Търговския закон - разпределение използването на съсобствена движимост, парични вземания, произлизащи от съсобственост, подялба на парцели, анулация на решения на общото заседание на етажната благосъстоятелност, разногласия за погашение цената на дружествен дял при овакантяване на съучастник, за търсене на отговорност на шеф и инспектор на комерсиално сдружение ", сподели Банчева.

Медиацията несъмнено икономисва пари на страните в съпоставяне със правосъдни каузи.

" Таксата за предявяване на иск в съда е 4% по търговски спор, при потреблението на посредник таксите са фрапантно по-ниски ", сподели Харитонова и добави, че ще има и смяна в цените.

Докато самото съглашение няма силата на правосъдно решение, постигнатото съглашение може да бъде прегледано от съд при предпочитание от страните и да бъде утвърдено като правосъдна конвенция. Това дава непоклатимост на решението, тъй като " няма опция за пререшаемост на този спор ", сподели Харитонова. Ако някоя от страните реши да не извърши съглашението, това може да бъде реализирано наложително с издаването на изпълнителен лист, добави тя.

Принципът на доброволност при медиациата няма да бъде нарушен, защото измененията плануват единствено довеждане на страните до договаряния, само че няма да ги задължава да реализират съглашение, изясни Банчева.

" Данните демонстрират, че има някакво разделяне - в Софийския регион повече се осъществяваха медиционни процедури по фамилни разногласия, което е най-популярното в светвен мащаб. В Окръжен съд - Варна повече са комерсиалните разногласия, които подлежаха на доброволна процедура... Доказано е, че процедурата по медиация е еднообразно ефикасна при комерсиалните и фамилни разногласия. "

Медиацията е част от пакет промени, нужни за синхронизиране на законовата рамка на България с Европейски Съюз. Промените са оповестени за публично разискване.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР