Промени в Закона за движението по пътищата по транспорт, съобщава

...
Промени в Закона за движението по пътищата по транспорт, съобщава
Коментари Харесай

Повече камери и връчване на фишове на пътя предвиждат законопроекти, приети в ресорната комисия

Промени в Закона за придвижването по пътищата по превоз, оповестява Българска телеграфна агенция. На днешното съвещание бяха препоръчани четири законопроекта, от които бяха признати три.

С 12 гласа " за ", двама " въздържали се " и нито един " срещу ", на първо четене беше признат законопроект на ГЕРБ. Един от вносителите - Александър Ненков, изясни, че законопроектът цели повишен надзор на пътя. По думите му измененията ще разрешат на общините, с техни средства, да закупят механически устройства, които да бъдат вързани към системата на КАТ, като по този метод да бъдат засичани нарушителите на разпоредбите за придвижване по пътищата. " Контролът ще си остане върху Министерство на вътрешните работи, само че инвестицията ще бъде в прерогативите на общините - 70% от проходите от тези механически средства ще остават на територията на общините за ограничения с пътна сигурност ", уточни Ненков.

Законопроектът, с вносител Божидар Божанов от " Продължаваме промяната - Демократична България ", също мина на първо четене. " За " гласоподаваха 11 депутати, а петима се въздържаха от избор. Със законопроекта се плануват две групи промени. Първата е за елиминиране на всички стикери от предното стъкло на автомобила и заменянето им с автоматизирани информации в централизирани регистри, отпадането на контролния ваучър към свидетелството за ръководство и опцията за възнаграждение на санкции онлайн, без преди този момент да се постанова те да бъдат връчени присъствено, се показва в претекстовете на законопроекта.

Втората група промени включва въвеждане на обвързване за контролните органи да стопират на пътя и да връчват невръчени електронни фишове и наказателни постановления на водачи, които имат повече от пет невръчени такива. Законопроектът вкарва и обвързване за издание на данни за осъществените нарушавания, надлежно за формираните актове, фишове, електронни фишове и наказателни постановления.

Със законопроекта се поправя и пропуск, който не разрешава на контролните органи да сформират фишове в отсъствието на извършител на вписаните ползватели на автомобила, се показва още в претекстовете на вносителя.

Третият признат на първо четене законопроект е с вносител Димитър Найденов, още веднъж от " Продължаваме промяната - Демократична България ". Текстът беше гласуван с 12 гласа " за ", а двама се въздържаха от избор, като той се отнася до по-строги административни наказания за водачите, които минават непозволено през железопътни прелези.

Четвъртият законопроект за изменение и допълнение на Закона за придвижване по пътищата, с вносител Настимир Ананиев, не беше признат от депутатите. " За " гласоподаваха шестима, само че деветима се въздържаха от избор.

По време на съвещанието шефът на Държавна организация " Безопасност на придвижване по пътищата " Малина Крумова съобщи, че се написа напълно нов Закон за придвижване по пътищата и скоро концепцията за него ще бъде показана обществено.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР