Промени в наредбата за достъпна среда са публикувани за обсъждане

...
Промени в наредбата за достъпна среда са публикувани за обсъждане
Коментари Харесай

Прецизират се разпоредбите за определяне броя на достъпните паркоместа към паркингите на новите многофамилни жилищни сгради

Промени в наредбата за налична среда са оповестени за разискване

Достъпни места за паркиране към новите жилищни здания или към здания със смесено предопределение с жилища в тях ще се обезпечават, когато в тях има жилища със повишени условия за досегаемост, според приложение № 4 по реда на член 39, алинея 2 от Наредба № РД-02-20-2 от 2021 година за установяване на условията за досегаемост и повсеместен дизайн на детайлите на наличната среда в урбанизираната територия и на постройките и оборудванията. В този случай броят на наличните места за паркиране ще се дефинира в границите на потенциала на паркинга и ще е еднакъв на броя на плануваните жилища, отговарящи на условията, заложени в горепосоченото приложение. Това плануват препоръчаните за публично разискване промени в Наредба № РД-02-20-2 от 2021 година С тях се цели премахване на проблеми при използването на член 22, обвързван с условията към наличните места за паркиране.

Запазва се условието в допълнение към потенциала на паркингите да се дефинират наличните места за паркиране на коли на хора с увреждания към здания за публично обслужване и към потенциала на паркингите, избрани за независимите обекти за публично обслужване в нови здания със смесено предопределение.

За изясненост и недопускане на тълкувания с нова алинея се прецизира, че нужният брой места за паркиране (капацитетът на паркинга) се дефинира по реда на Наредба № РД-02-20-2 от 2017 година за обмисляне и планиране на комуникационно-транспортната система на урбанизираните територии.

Припомняме, че съгласно настоящите условия на член 22, алинея 1 от Наредба № РД-02-20-2 от 2021 година броят на наличните места за паркиране на коли на хора с увреждания на паркингите към сгради/самостоятелни обекти за публично обслужване и към нови многофамилни жилищни здания или здания със смесено предопределение се дефинира в допълнение към потенциала на паркинга. При паркинги с до 10 места се дефинира минимум едно в допълнение място за коли на хора с увреждания, за тези с потенциал до 30 – изискуемият спомагателен най-малко е две паркоместа, а при потенциал 50 – той е най-малко 3. За паркинги с над 50 места се плануват в допълнение най-малко 4% от общия брой. За паркинги към лечебни, обществени, рехабилитационни, спротни и прозводствени действия, приемни здания на превоза се изискват в допълнение най-малко 10% от потенциала на паркинга, само че не по-малко от едно налично място за паркиране.

Публикуваният за публично разискване план на разпоредба прецизира неясноти във връзка с наличните санитарно-хигиенни пространства в независимите обекти за публично обслужване. Прецизирано е за изясненост в нова алинея, че в независимите обекти за публично обслужване се планува минимум едно налично санитарно-хигиенно помещение единствено когато в тях се устройват работни места за хора с увреждания на опорно-двигателния уред, на тялото и/или на долните крака и/или за хора с повредено зрение.

Проектът на Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № РД-02-20-2 от 2021 година е оповестен на Портала за публични съвещания и на интернет страницата на Министерство на регионалното развитие.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР