Промени в модела на здравноосигурителната система у нас и повече

...
Промени в модела на здравноосигурителната система у нас и повече
Коментари Харесай

Промени в здравноосигурителния модел поискаха на форум работодатели и експерти

Промени в модела на здравноосигурителната система у нас и повече пари за предварителна защита на здравето. Това желаеха представители на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и специалисти по превантивна и трудова медицина.

Това сплоти участниците в конференцията: " Превенция на здравето - Европейски политики и практики ". Патрон на събитието е вицепремиерът Марияна Николова. То е проведено от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) и " Център за предварителна защита на здравето ".

" Българските предприятия са изправени пред редица проблеми и провокации като увеличаващ се недостиг и възходяща междинна възраст на работната мощ. На фона на това се следи нарастване на каузи на работещите с трайно понижена продуктивност и повишение на общата заболеваемост, като приблизително един служащ отсъства 8 дни годишно ", съобщи ръководителят на АИКБ Васил Велев.

По думите му работодателят осъзнава, че здравната предварителна защита и профилактика е и негова отговорност. За да има повече предварителна защита, би трябвало да има законодателни промени. Повече пари да бъдат ориентирани към профилактика, с цел да не се стига до скъпоструваща и постоянно несполучлива лечебна активност, както е сега, сподели Велев.

Необходимостта от повече предварителна защита на здравето бе подкрепена от ръководителя на Комисията по труда, обществената и демографска политика доктор Хасан Адемов и от изпълнителния шеф на ИА " Главна ревизия по труда " инж. Румяна Михайлова. Основните цели на предварителната защита са ранната разкриваемост на болесттите, проследимостта и динамичното наблюдаване на цялостния развой и контрола върху рисковите фактори в една компания.

Като съществени цели бяха изведени укрепването на връзките сред публичното здраве и здравето на работното място. Според специалистите въвеждането на профилактични способи и стандарти за ранна диагностика по възраст, пол и рискови фактори на най-често срещаните болести, свързани с изискванията на труд са измежду основните ограничения, които би трябвало да бъдат подхванати.

По време на форума бяха разисквани провокациите пред сферата на здравната предварителна защита както у нас, по този начин и в Европа, въвеждането на европейски практики за повишение на здравословното положение и продуктивността на обществото.

Президентът прикани здравният модел да бъде преосмислен
Президентът прикани здравният модел да бъде преосмислен

Радев даде обещание на медицинските експерти да спомага за решение на проблемите им

Участниците са изслушали профилактичните модели и стандарти за ранна диагностика в Германия и Северна Македония.

Освен доктор Хасан Адемов и Румяна Михайлова на форума участваха заместител регионалният шеф на Пловдив Евелина Апостолова. Имаше представителите на Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и обществената политика, Български лекарски съюз и над 100 интернационалните и български специалисти по здравна предварителна защита. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР