Промени ще има по високите етажи на енергийните дружества Служебното

...
Промени ще има по високите етажи на енергийните дружества Служебното
Коментари Харесай

Служебният кабинет бърза да назначи нови шефове в държавните енергийни дружества

Промени ще има по високите етажи на енергийните сдружения Служебното държавно управление желае да упражни надзор върху едни от най-важните назначения в страната Някои състезания могат да утвърдят към този момент предопределение фигури
През предходната седмица Българският енергиен холдинг (БЕХ) започва състезания за избор на нови шефове на най-важните и огромни енергийни предприятия в страната - АЕЦ " Козлодуй ", Националната електрическа компания (НЕК), " Булгаргаз " и " Мини-Марица Изток ". По-рано подобен е бил изработен и за държавния Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ".

На пръв взор това е изненадваща вест, защото логиката е такива състезания да се вършат при постоянно държавно управление, с цел да има дълготраен небосвод в назначенията, а не след месец определените в този момент да бъдат заменени. Но според от благоразположението на съда с тези ходове служебно държавно управление на президента Румен Радев може безусловно да блокира бъдещи назначения в бранша и действително да продължи да го ръководи даже при сформирането на нов постоянен кабинет.

Малко преди да падне от власт през април 2021 година ГЕРБ провежда поодбна серия от състезания, на множеството енергийни сдружения в страната. По тази причина последвалите два служебни кабинета на Румен Радев, не съумяха да сменят съвсем никой в бранша - просто вписванията в Търговския указател бяха блокирани от съда. След това кабинетът на Кирил Петков смени само шефът на " Булгаргаз " (с претекст отхвърли от азерски газ) и този на Националната електрическа компания (заради повредата в ПАВЕЦ " Чаира " ). И двете нови назначения бяха с мандат " до провеждането на конкурс ". Сегашният длъжностен кабинет на Гълъб Донев пък направи рокади в " Булгаргаз " (пак поради газовите доставки) и в АЕЦ " Козлодуй " (без явен мотив), също до провеждането на конкурс.
Реклама
Напрактика стана по този начин, че макар условията на рокади в тях се вършат и без състезания, стига съдът да позволи вписванията.
Какви рокади се приготвят
Последните смени в енергийните сдружения бяха през лятото, когато Деница Златева беше назначена за началник на " Булгаргаз ". Назначението на някогашния народен представител от Българска социалистическа партия беше по-скоро за служебният кабинет на президента Румен Радев да отстрани предходния шеф, назначен от " Продължаваме Промяната ", Людмил Йоцов. Заедно с нея беше заменено съвсем напълно управлението на сдружението и бяха поставени като Димитър Спасов, Татяна Петрова-Бояджиева и Веселин Синабов. Някои от новите лица бяха без необикновен опит в енергийния бранш и търговията с природен газ, макар че в този миг държавният газов снабдител имаше потребност от сериозна доза експертност в последните месеци.

Сега е за избор на трима нови членове на съвета на шефовете на сдружението. Възможно е по този метод да се бетонират към този момент направените промени в случай че същите хора подадат кандидатури. Но може и да се явят нови лица.

Срокът за подаване на документи изтича на 3 декември, само че информация за това кои са участниците в състезанието надали ще бъде оповестено скоро от БЕХ. Показателно е, че още на 7 ноември бе разгласен сходен конкурс за Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " за един нов член в съвета на шефовете. В него срклопвете за присъединяване изтекоха още на 17 ноември, само че и до през днешния ден няма обществена информация за участниците.
Реклама
На 24 ноември е разгласен и за избора на един нов член в съвета на шефове на НЕК. Това ненапълно е необичайно, тъй като сега там има двама индивида, които са назначени до провеждането на конкурс. Единият е изпълнителният шеф, който пое поста от считания за непосредствен до ГЕРБ и Движение за права и свободи Иван Йончев при започване на лятото. Другият е Веселин Петров, който бе назначен през март на мястото на Светослав Спасов. Кой тъкмо ще бъде заменен към този момент не е ясно, само че е реалност, че настоящото управление на НЕК регистрира положителни през годината и се оправи за рекордно бързо време с повредата във Водноелектрическа централа " Цанков камък`.
Промени в мините
През 2021 година държавните Мини " Марица-изток " останаха без изпълнителен шеф, откакто дългогодишният началник и някогашен депутат от ГЕРБ Андон Андонов се отхвърли от поста си. След разнообразни рокади и промени на 31 януари за краткотраен изпълнителен шеф - до провеждането на нов конкурс - беше назначена Илза Чинкова, която е считана за близка до партията на Слави Трифонов " ИТН ", макар че не е била в листите.

При оповестяването на състезанията предходната седмица стана ясно, че БЕХ ще търси двама нови члена, които да са представители на страната. Още един ще бъде определен от Агенцията за обществени предприятия и надзор (АППК). Той ще се счита за така наречен Независим специалист. Въпросните промени в сдружението най-вероятно ще значат сменено управление и нов шеф, който да поеме ръководството в може би един от в историята на сдружението.
Борба за власт в АЕЦ-а
Най-заплетена наподобява обстановката в нуклеарната централа. БЕХ е оповестил на 21 ноември конкурс за трима нови членове, откакто през лятото бяха отстранени дългогодишните членове Наско Михов и заместникът му Александър Николов (назначени по времето на ГЕРБ) и на тяхно място, до провеждането на конкурс, влязоха Георги Кирков и Андрей Красночаров. И двамата нови имат много в биографията си, които провокираха много реакции в общественото пространство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР