Десетки загинали след наводнения и свлачища в Хималайския регион на Индия

...
Проливните мусонни дъждове предизвикаха наводнения и свлачища в Хималайския регион
Коментари Харесай

Проливните мусонни дъждове предизвикаха наводнения и свлачища в Хималайския регион на Индия, като убиха най-малко 41 души и хванаха в капан много други.

Дни на проливни дъждове отнесоха превозни средства, събориха сгради и унищожиха мостове в северните хималайски щати Химачал Прадеш и Утаракханд, като убиха съответно най-малко 33 и осем във всеки щат.

Порив на облак в квартал Солан в Химачал Прадеш в неделя вечерта уби девет души, а 12 души загинаха при две свлачища в Шимла, столицата на щата, съобщиха властите пред информационната агенция Press Trust of India (PTI).

Поне дузина други загинаха, след като проливни дъждове удариха щата, предизвиквайки внезапни наводнения и още свлачища.

Изображения от силно засегнати райони в Химачал Прадеш показват тела, извадени от дебели купчини тъмна земя, които са смачкали сгради и са разбили покриви.

Хиляди хора са блокирани, тъй като ключови пътища са повредени и електропроводите и комуникационните мрежи са прекъснати. Железопътните линии бяха видени да висят във въздуха, след като земята под тях беше отнесена.

В Шимла свлачищата събориха хиндуистки храм, който беше претъпкан с поклонници, което поражда опасения, че броят на жертвите може да нарасне, докато спасителната работа продължава.

Всички училища и колежи в щата са затворени и повече от 700 наводнени пътища са затворени.

Индийският метеорологичен отдел предупреди, че в понеделник над щата са валили умерени до силни валежи. Той издаде червена тревога през уикенда за интензивни проливни дъждове в съседния щат Утаракханд, където 60 души загинаха при мусонни дъждове този сезон, съобщи PTI.

Миналия месец рекордни мусонни дъждове убиха повече от 100 души за две седмици в части от Северна Индия, включително в Химачал Прадеш, който беше най-тежко засегнатият.

Свлачищата и наводненията са често срещани в северната част на Хималаите в Индия по време на сезона на мусоните от юни до септември. Учените казаха, че те стават все по-чести, тъй като глобалното затопляне допринася за топенето на ледниците там.

През февруари 2021 г. внезапни наводнения убиха близо 200 души и отнесоха къщи в Утаракханд.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР