Проливните дъждове в Обединените арабски емирства наводниха основни магистрали и

...
Проливните дъждове в Обединените арабски емирства наводниха основни магистрали и
Коментари Харесай

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Проливните дъждове в Обединените арабски емирства наводниха съществени автомагистрали и стопираха десетки полети на интернационалното летище в Дубай

Отменени са два полета от Дубай до София, както и София-Дубай, които трябваше да бъдат изпълнени на 17 април от самолетната компания flyDubai.

По оценка на държавното управление това е най-голямото количество превалявания през последните 75 години.

Полицията заяви, че минимум един човек е умрял - 70-годишен мъж, който е бил затрит в колата си в Рас Ал Хайма.

شاهد.. ارتفاع منسوب المياه بمطار
— العربية الإمارات (@AlArabiyaUAE)
Наводнени са домове, както и огромните търговски центрове Dubai Mall и Mall of the Emirates, а десетки колите са изоставени по пътищата.

Поради неналичието на чести превалявания доста пътища и други региони нямат канализация, което е затруднило изпомпването на водата.

Метеорологът Ахмед Хабиб разяснява пред " Bloomberg ", че нарасналите равнища могат да се дължат на практиката на " засяване на облаци ", при която ръководени от държавното управление дребни самолети пускат солни ракети в облаците, с цел да усилят евентуално количеството на преваляванията.

ОАЕ започнаха интервенции по " засяване на облаци " още през 2002 година, с цел да се оправят с проблемите на водната сигурност, само че неналичието на дренаж в доста региони крие риск от наводнения.

Училищата в ОАЕ останаха затворени през днешния ден. В небето можеха да бъдат забелязани светкавици, които допират върха на Бурдж Халифа - най-високата постройка в света.

This is Dubai!!

Claims to be the most developed city, is facing severe floods, as it saw the heaviest rainfall in seven years.

No city in the world is perfect.

RT if agree!!
— CA Bimal Jain (@BimalGST)
Дъждовете започнаха в понеделник вечерта, а до вторник вечерта пустинният град Дубай беше наводнен с повече от 142 мм. - нормално това е междинното количество, което се получава за година и половина.

Средно за година падат 94,7 мм дъжд на интернационалното летище в Дубай. То е най-натовареното за интернационалните пътувания в света и център на самолетната компания за дълги дистанции " Emirates ". Има отсрочени или пренасочени входящи полети, предизвестяват от там.

NEW: Dubai travel authorities advise travelers to avoid the airport following heavy rain, which reportedly exceeded a year and a half`s worth of rainfall in just a few hours in the United Arab Emirates

A statement by Dubai airport operators:
`We advise you NOT to come to the…
— Unlimited L`s (@unlimited_ls)
Валежите са необикновени за ОАЕ, ситуирани на сухия Арабски полуостров, само че се появяват от време на време през по-хладните зимни месеци.

" Засяването на облаци " включва потреблението на самолети или дронове за прибавяне на дребни частици сребърен йодид, който има конструкция, сходна на лед, в облаците. Водните капки се струпват към частиците, като трансформират структурата на облаците и усилват вероятността за превалявания, изяснява " The Guardian ".

Експерименти със засяване на облаци се организират от 40-те години на предишния век, само че до неотдавна не беше несъмнено, че методът има някакво позитивно влияние.

The Dubai floods: " Climate change ", cloud seeding or something else?
— Wide Awake Media (@wideawake_media)
Изменението на климата усилва рисковите метеорологични условия по целия свят, като води до по-чести и по-смъртоносни бедствия - от горещини и горски пожари до наводнения.

По-рано неприятното време провокира наводнения в Бахрейн, а в Оман, в източния завършек на Арабския полуостров, през последните два дни починаха 18 души, измежду които 10 възпитаници, пометени от приливната вълна в автомобил.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР