Пролетта е вече тук, дърветата разцъфтяха, слънцето напича, примамващо за

...
Пролетта е вече тук, дърветата разцъфтяха, слънцето напича, примамващо за
Коментари Харесай

10 интересни идеи за разходка недалеч от София

Пролетта е към този момент тук, дърветата разцъфтяха, слънцето напича, примамващо за разходки. Ако се чудите къде да се разнообразите през уикендите, само че не ви се излиза далеко от София, предлагаме ви да посетите Драгалевския манастир „ Св. Богородица Витошка “. Той е известен с това, че е основан от цар Иван Александър и оцелява след завладяването от османците през 1382 г.

Друг вид – Кокалянският манастир „ Св. Архангел Михаил “. До него се стига относително мъчно, само че пък си заслужава напъните. Недалеч се намирала крепостта Урвич, която е една от последните български замъци, завладяни при нашествието на османските турци. Днес от крепостта са останали елементи от основите, от една бойна кула и от крепостната черква „ Св. Илия “.

Ако не сте фенове на манастирите, разновидностите са да се разноските измежду природата – да вземем за пример до Кътинските пирамиди или до термалните извори в село Железница. Ако пък ви се пътува, подбрахме за вас няколко забавни места на към 100-тина километра от столицата, които са идеални за фамилни или приятелски екскурзии през уикенда или в задаващите се почивни дни.

За по-дълги пешеходни преходи целесъобразно е носенето на комфортни туристически обувки. Не забравяйте и че при посещаване на манастири би трябвало да се съблюдават някои правила за облекло и държание.

Ето 10 забавни хрумвания за разходка близо до София. Обектите са подредени по азбучен ред, а за фотосите и инфото можем да благодарим на Официалния туристически портал на България.

1. Археологически комплекс Калето Мездра/
Туристически комплекс „ Дядо Йоцо гледа “, с. Очиндол

 10 забавни хрумвания за разходка близо до София

Останките от крепостта „ Калето “ се намират в югозападната част на гр. Мездра, ситуирана върху каменист хълм на левия бряг на река Искър. Археологически комплекс “Калето “ – Мездра обгръща едноименната антична и средновековна цитадела, която дълги години беше обект на научни разкопки. През 2013 година комплексът бе реставриран и отворен за визити. Част от находките, открити при  разкопките, са подредени в непрекъсната експозиционна зала. Туристически комплекс „ Дядо Йоцо гледа “, в който се намира паметника на Вазовия воин, се намира покрай село Очиндол. Насладете се на може би най-красивата част на Искърското дефиле. Ако разполагате с повече време може да посетите и намиращата се на 7 км от Мездра околност Говедарника с 30 дребни пещери и ниши на 40-метровите скали, в които са открити графити с фигурални, антропоморфни и нереални изображения.

2. Гложенски манастир, Тетевен

 10 забавни хрумвания за разходка близо до София

Манастирът „ Свети Георги Победоносец “ се намира покрай село Гложене, откъдето идва и името му. Светата обител се вижда още отдалеко, защото е ситуирана на каменист връх в Тетевенската планина. Смята се, че през ХІІІ в. киевският княз Глож, който получил региона като подарък от цар Иван Асен ІІ, построил в региона манастир “Св. Преображение “ и дребна цитадела. Манастирът е съществувал до ХVІІ в., а при започване на ХVІІІ в. монасите построили нов манастир, отдаден на „ Св. Георги Победоносец “, на високата канара, с цел да се предпазят от нападенията на османците. Манастирът е настоящ мъжки, предлага настаняване както в общи пространства, по този начин и в независими стаи. Не пропускайте да се разноските и до близкия град Тетевен, разгледайте историческия музей, учреден през 1911 г.

3. Етрополски манастир

 10 забавни хрумвания за разходка близо до София

Етрополският манастир “Света Троица “ се намира на към 6 км източно от град Етрополе. Счита се, че е учреден през XII в. и съставлява комплекс от черква, жилищни и икономически здания. Църквата е строена през 1859 година Комплексът включва и два параклиса – „ Св. Йоан Кръстител “ и „ Св. св. Козма и Дамян “. През XVI-XVII в. манастирът е бил най-голямото духовно средище в Северна България. До него се намира карстовият извор Варовитец, който образува хубав водопад. Не пропускайте да разгледате и града, историческия музей и часовниковата кула. Тя е издигната през 1710 година от занаятчия Тодор и се счита за една от най-старите в България.

4. Ждрелото на Ерма

 10 забавни хрумвания за разходка близо до София

Ждрелото на река Ерма е резултат от хилядолетното ерозионно деяние на реката, която е прорязала дълбока теснина във варовика. Намира се на към 3 км от град Трън и съставлява една от атрактивните естествени забележителности в тази част на страната. Ако обичате да се разхождате, възползвайте се от специфичната екопътека, която стартира от южния завършек на каньона. Маршрутът е с дължина 13 км и минава през дървени мостове над река Ерма, продължава през тунел, прорязан в скалата, а зад него се спуска по 35-метров дървен мост, след който стартира нанагорнище на западната канара на ждрелото.

5. Крепостта Кракра/ Музей на минното дело Перник

 10 забавни хрумвания за разходка близо до София

Средновековната цитадела Кракра е ситуирана на неголямо скалисто плато в югозападната част на град Перник. Запазените остатъци обрисуват многоъгълна цитадела, за която се счита, че е издигната по времето на хан Омуртаг. Крепостната стена е с дебелина 2 метра, а очертанията ѝ следват естествените извивки на платото. Според легендата през 1016 година Кракра устоява на 88-дневна блокада, при която умират доста византийци. Върху крепостните стени са инсталирани панорамни платформи, които оферират на посетителите опцията да видят целия град и покрайнините от птичи взор. Музеят по минно дело в Перник е уникален на Балканите. Той не се обитава в постройка, а е част от подземна изложба. Рудникът, в който в този момент се обитава музеят, е работил до 1966 година Когато залежите му са изчерпани, той е затворен, а след към 20 години е трансфорат в музей.

6. Манастир „ Седемте престола “

 10 забавни хрумвания за разходка близо до София

Осеновлашкият манастир „ Св. Богородица “ или както е по-известен „ Седемте престола “ съгласно легендата е учреден през XI в. Той е разрушаван и възстановяван неколкократно, а църквата в днешния си тип е съградена и възобновена през 1815 година Манастирът и местността към него са оповестени за естествена забележителност. Там се намира неповторимият монумент на културата – дървеният полилей „ Хоро “, формиран от 15 обособени елементи и подарен от жителите на с. Лесковдол. До „ Седемте престола “ се стига елементарно с кола от София, следвайки пътя за гр. Мездра през Искърското дефиле. Посещението на „ Седемте престола “ може да съчетаете с разходка до наоколо намираща се тракийска и антична цитадела „ Серсем кале “ или „ Латинско кале “.

7. Седемте рилски езера

 10 забавни хрумвания за разходка близо до София

Седемте рилски езера несъмнено са една от най-впечатляващите естествени забележителности на Балканския полуостров. Приказно място, което си заслужава да се види. Красотата им притегля освен хиляди български и задгранични туристи. Всяко едно от езерата има лично име, според от формата и особеностите си. Най-високо разположеното езеро е Сълзата, следва Окото, под него е Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното езеро, с разположената на брега му хижа „ Седемте езера “ и най-ниско разположеното е Долното, даващо началото на река Джерман.

8. Цари Мали Град/село Белчин

 10 забавни хрумвания за разходка близо до София

Музеен комплекс Цари Мали Град се намира на 53 км от София, на хълма Св. Спас, по билото на Верила планина. Античното име на крепостта за жалост е незнайно, само че през днешния ден я назовават „ Цари Мали Град “, тъй като с площта си от съвсем 10 дка не отстъпва на Царевец. В комплекса има музей, който съхранява част от находките от археологическите разкопки и Атракционен парк. В подножието на комплекса се намира самоковското село Белчин. То е известно с минералните си води. Не пропускайте да видите Етнографския музей на Белчин и Средновековната черква „ Св. Петка “. Тя е настояща, само че в нея е подредена и колекция от ръкописи, икони, най-старите от които са изписани през 1653 година, както и мостри от първите старопечатни църковни книги.

9. Църквата „ Св. Йоан Летни “, язовир Лобош

 10 забавни хрумвания за разходка близо до София

Църквата „ Св. Йоан Летни “ се намира на брега на язовир Лобош (Пчелина) и е издигната през 1350 година, на 80 метрова канара наречена Пчелин камък. През 70-те години жителите на село Пчелинци, към което църквата принадлежала,  били изселени, а долината, където то било ситуирано, превърната в язовир. Днес църквата не е настояща, само че гледката и мястото невероятни. За да стигнете до такава степен, би трябвало да минете през Радомирското село Поцърненци.

10. Черепишки манастир/Ритлите

 10 забавни хрумвания за разходка близо до София

Черепишкият манастир „ Успение Богородично “ е издигнат по времето на цар Иван Шишман, а жилищните здания, които могат да се видят през днешния ден, са издигнати през 1836 година В светата обител е завършен ъгъл на националния стихотворец Иван Вазов, който на това място се е вдъхновявал за някои от своите произведения. Близо до манастира се намира скалният феномен Ритлите. Това са отвесно ситуирани в земята скали. В непосредственост са и останките от средновековната цитадела Коритенград, както и от 9 средновековни български църкви, ситуирани сред непристъпните скали.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР