Пролетният панаир на занаятите с Пленер Калоферска дантела-минало и бъдеще

...
Пролетният панаир на занаятите с Пленер Калоферска дантела-минало и бъдеще
Коментари Харесай

Пролетният панаир на занаятите започва днес

Пролетният панаир на занаятите с Пленер " Калоферска дантела-минало и бъдеще " започва през днешния ден. Организатор е Регионална занаятчийска камара – Пловдив с финансовата поддръжка на Община Пловдив.

Официалното разкриване е през днешния ден от 18.00 часа на стълбите на Каменица с музикална стратегия с присъединяване на ученици на СУ " Св.Св. Кирил и Методий " в специалност " Танцьор " и гайдарят Иван Карабетев.

Събитията ще се провеждат  до 22 май, неделя, на Главната и на ул. " 11-и август “, ул. “ Д-р Вълкович “ и ул. " Станислав Доспевски “.

На Панаира на занаятите всеки ден от 10.00 часа до 19.30 часа майстори и калфи – занаятчии от цялата страна ще показват авторските си произведения.

Ученици от Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване " Христо Ботев " всеки ден от 10.00ч. до 18.00ч. ще показват и показват занаята " Дърворезба ".

Акцентът на това издание е " Пленер " Калоферска дантела-минало и бъдеще ", където ще се показват тънкостите на един магичен и елегантен поминък " Калоферска дантела ", практикуван от извънредно малко майстори-занаятчии.

Организаторите са планували премия за създателя на най-хубавата фотография във фотоконкурса " Улови занаята ". Снимките ще се приематвъв фейсбук страницата на Регионалната камара на занаятчиите в Пловдив.

Ето и съответните събития:

Пленер " Калоферска дантела-минало и бъдеще "

На 21  и 22 май  всеки ден от 10.00ч до 17.00ч на Главната улица до Градска художествена изложба, пред жителите и посетители на град Пловдив, участниците в Пленера Галина Симеонова, Маргарита Бонева, Кремена Димитрова, Антоанета Първанова, Николинка Куртанова, проф.Йорданка Станчева, Виктория Текилянова и Евгения Текилянова, ще показват доста рядка и малко позната у нас и по света неповторима техника за плетене със совалки. Посетителите ще могат да научат повече за занаята, да се насладят на изяществото на модели, присъщи за обичайна калоферска дантела, които сътрудниците ни от " Творчески център калоферска дантела " -гр.Калофер ще показват. Участниците в Пленера ще премерят уменията си в извънредно финия и хубав поминък и на 22 май в 18.00 часа, след журиране, ще се разгласи спечелилият в майсторската конкуренция.

Работилница за дребни и огромни

21 май от 14.00ч до 18.00ч на Главната улица до Градска художествена изложба безплатно всеки може да предизвика уменията си под управлението на Галина Симеонова- в изящния поминък " Калоферската дантела “, а занаятчия Тони Пранджева – художествена керамика /моделиране, мозайки/, ще запознае любознателните с тайните на своя поминък.

22 май от 14.00ч до 18.00ч на Главната улица до Градска художествена изложба безплатно искащите могат да творят под управлението на занаятчия Ставрева по известна като " Стрина Пепина ".

Фотоконкурс " Улови занаята "

Всеки, който желае, може да взе участие във фотоконкурса. Трябва да изпрати фотография, запечатала креативен миг от Пленера " Калоферска дантела-минало и бъдеще ". Снимки се одобряват от 21 май до 25 май на имейл: [email protected] или фейсбук страницата на РЗК-Пловдив и ще бъдат оценени посредством лайкове във Фейсбук на страницата на РЗК-Пловдив. Фотографията получила най-вече лайкове ще бъде наградена.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР