Пролетните суперхрани са от групата на група зеленолистните зеленчуци. Топ

...
Пролетните суперхрани са от групата на група зеленолистните зеленчуци. Топ
Коментари Харесай

Кои са суперхраните на пролетта?

Пролетните суперхрани са от групата на група зеленолистните зеленчуци. Топ храната тук е копривата - царицата на пролетта, богата на белтъчини, омега 3 мастни киселини, антиоксиданти, скъпи микроелементи като калий, калций, магнезий, желязо. Тя спомага за повишение на имунитета. Стимулира млечната секреция при кърмещите дами ". Това сподели доктор Емилия Дончева, диетолог, в  " Денят на Фокус "  по  Радио " Фокус ".

" В диететиката има остаряло предписание, изтъквам Хипократ, споделил, че храната е най-хубавото ни лекарство. Всички експерти знаем, че разделяме храните на целесъобразни и ограничаващи. Суперхраните са с извънредно високо наличие на витамини, минерали и антиоксиданти. Тези субстанции можем да получим даже от малко количество суперхрана ", разясни доктор Дончева.

В листата на суперхраните влизат лапад, спанак, киселец, глухарче. То в този момент е сезонна храна, богато на аминокиселини, минерали, витамини, протеин. " Той е потребен за сърдечно-съдовата система, за имунитета. Спокойно, в случай че цветчетата са добре измити, можете да ги консумирате. Листата имат мощен детокс резултат, а корените са потребни при онкологични болести. Магданозът е от най-употребяваните ни подправки и съдържа доста витамин С ", сподели още диетологът.

Доброто овкусяване с лимонен сок и зехтин, шарлан, ленено или орехово масло и яйце подкрепя положителното приемане на тези храни. " Всички зеленолистни биха били добре употребявани от здрав организъм. Трябва да внимават хората с гастрити и язви, където положението се обостря пролетта ", посочи лекарят.

" Апелирам майките и татковците да спрат да купуват така наречен джънк фууд - храни с извънредно високо пречистване, зрънчовци, чипсове. Те са с нулева хранителна стойност. Предлагайте им свежи плодове и зеленчуци, изброените към този момент суперхрани са подобаващи и за дребните. Така оферирате здраве на децата. Прясно яйце, топло мляко са значими за децата през този сезон ", сигнализира доктор Дончева.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР