Прокурорите по делото Иванчева не са напълно сигурни, че бившият

...
Прокурорите по делото Иванчева не са напълно сигурни, че бившият
Коментари Харесай

Прокуратурата не е сигурна, че Иванчева е оправдана за получаването на подкуп

Прокурорите по делото " Иванчева " не са изцяло сигурни, че някогашният кмет на регион " Младост " Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова са оправдани за приемането на рушвет, както заяви в понеделник съдията в процеса Иво Хинов. Това се разбра от изявление за Българска национална телевизия на зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Преди ден бяха оповестени присъдите за двете дами и за посочения за медиатор Петко Дюлгеров На първа инстанция Иванчева получи 20 година затвор, а Петрова и Дюлгеров - надлежно 15 и 12 за пожелан рушвет.

" Колегите не са безусловно сигурни, че са оправдани за приемането на рушвет, би трябвало да излязат претекстовете, с цел да забележим какво съдът е счел за потвърдено ", сподели през днешния ден Гешев в отговор на въпрос. Ако се окаже по този начин, няма да сме съгласни, тъй като не почива на събраните доказателства, добави той.

По думите на прокурора присъдата на първа инстанция не значи нищо, и на всяка последваща инстанция борбата стартира още веднъж.

Зам.-главният прокурор повтори тезата си, че с това дело са свързани медийни операции, зад които стоят " политически сили, олигархични ползи и избрани публицисти, които обслужват тези ползи ". Като образец той даде изявления в медиите, сред които назова " Капитал ", за това, че експертизата е посочила, че в бележника на Иванчева има бележки, писани от друго лице. " Експертизата потвърди, че тя е писала тази записка ", акцентира Гешев. От думите му се разбра, че в тефтерчето фактически е имало и " трудове на Дюлгеров ", само че прокуратурата " натъртва на цифрите ", които е писала тя, и точно тези числа били съотносими към делото, а писаните от Дюлгеров - не.

Това, че в хода на правосъдния развой Дюлгеров се отхвърли от показанията си, Гешев изясни с думите " по този начин вършат всички, даже ромите, това е всеобщо " и сходен вид държание бил калкулиран от прокуратурата още при досъдебното произвеждане. Според Гешев Дюлгеров не е дал пояснения пред съда, а единствено пред публицистите и това съгласно прокуратурата е знак, че ползва защитна теза, създадена от юристите му.

Личният опит подсказва на Гешев, че когато и двете страни не са удовлетворени от една присъда, то значи тя е уравновесена.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР