Прокурорът от Софийската градска прокуратурата Милко Момчев се появи в

...
Прокурорът от Софийската градска прокуратурата Милко Момчев се появи в
Коментари Харесай

Прокурорът „Ще разследвам Бойко и Гешев“ напира да работа при Лаура Кьовеши

Прокурорът от Софийската градска прокуратурата Милко Момчев се появи в измежду претендентите за позицията на европейски делегиран прокурор под шапката на Лаура Кьовеши. Той направи усещане по-рано тази година, когато в телевизионно изявление разгласи, че е подготвен да проверява Бойко Борисов и Иван Гешев.

В средата на февруари т.г. прокурор Момчев даде обстойно изявление в предаването „ Денят с Веселин Дремджиев “, в което сподели, че не се опасява да приказва и посъветва своите сътрудници в прокуратурата да последват образеца му.

„ Аз бих го направил (образувал дело против Борисов и Гешев – б.р.), само че не е толкоз елементарно да се изкара едно такова дело “, сподели той в отговор на въпрос дали би могъл да бъде този български прокурор, който да проверява Борисов за „ Барселонагейт “ и Гешев за „ Жоси “.

Милко Момчев е работил по редица извънредно спорни каузи – следствието на падналата постройка на ул. „ Алабин “ в София; делото за убийството на ямболската адвокатска Надежда Георгиева, по което бе намесено името на някогашния основен прокурор Николай Филчев; „ Октопод “-ът, по което бе упрекнат Алексей Петров; той образува делото против варненския рапър Мишо Шамара за ария.

Това следствие стартира в първия мандат на ГЕРБ и формалното опрощение бе, че текстът на песента поругавал националния байрак. В него имаше и фраза „ Не имам вяра в ГЕРБ, само че мощно имам вяра в герба “.

Тези каузи са част от знаковото портфолио на държавното обвиняване в последните 15 години.

В продължение на над седем години Момчев работеше като командирован прокурор в Софийската градска прокуратура преди да бъде назначен за редови обвинител.

Общо осем магистрати влизат в конкуренцията за 6 места за европейски делегирани прокурори от България. Това са прокурорите, които от България работят по делата на европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши.

Реклама

Сред тях са петима обвинители от Софийската градска прокуратура – Михаела Райдовска, Марио Томов, Милко Момчев, Юлиана Христова и Иван Кучиев, двама прокурори от Софийска районна прокуратура – Василен Бенчев и Живка Арсенова, и следователят от София Бойко Атанасов. За Момчев и Атанасов това е следващо присъединяване в конкурс за делегирани прокурори.

Райдовска е приключила право в ЮЗУ и е в системата от 2006 година Томов също е ученик на университета в Благоевград. Бил е дознател и основен юрист в Министерство на вътрешните работи в града. В прокуратурата е от 2016 година

Бенчев е ученик на Нов български университет, в прокуратурата е от 2013 година

Арсенова е приключила в СУ, в прокуратурата е от 2004 година Христова е приключила ЮЗУ. Преди да стане прокурор през 2008 година е била юрист, а след това специалист в Инспектората към Висшия правосъден съвет.

Кучиев, който е ученик на ЮФ на СУ, е бил юрист и проверяващ служител на реда, преди да влезе в правосъдната система през 2016 година Атанасов, който евентуално е единственият критик на прокуратурата в редиците й, е приключил ЮЗУ и е следовател от 1997 година

Българската квота за делегирани прокурори в началото беше 10. България обаче не съумя да я запълни. Деветимата настоящи делегирани прокурори бяха утвърдени от Кьовеши откакто

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет придвижи номинациите им. Кьовеши обаче отхвърли няколко претенденти. А последната процедура по запълване на свободното десето място се провали поради липса на искащи.

В следствие обаче Кьовеши настоя делегираните прокурори в България да станат 15 поради нараствания брой каузи и тяхната трудност. Така свободните места за делегирани прокурори набъбнаха на 6. В края на юли Висшият правосъден съвет откри новата процедура.

Ако искащите бъдат позволени по документи, идващият стадий е чуване от Прокурорската гилдия на съвета. Датата му занапред ще бъде планувана. Последната дума още веднъж ще е на Кьовеши.

По нейно гледище българските делегирани прокурори бяха отделени в независима конструкция, с цел да се избегне зависимостта им от основния прокурор Иван Гешев. Те ще имат своя постройка и настрана деловодство.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР