Прокурор Анастасова обясни, че предстои да се установи с кого

...
Прокурор Анастасова обясни, че предстои да се установи с кого
Коментари Харесай

Мигрантите от камиона в Локорско се обадили по телефон, че в тайника умират хора

Прокурор Анастасова изясни, че следва да се откри с кого съответно са комуникирали мигрантите. По време на съвещанието през днешния ден тя уточни, че от разпитите на оживелите мигранти е станало ясно, че те са имали телефон, през който са подали информация, че в тайника умират хора, на хора от незаконната група. Предстои разбор на трафични данни, с цел да се откри с кого е водена връзката.

Съдът одобри през днешния ден, че не престават да са налице всички предпоставки, планувани в закона, Христов да продължи да изтърпява мярката " задържане под стража ".

Една от най-големите нещастия с мигранти у нас стана преди два месеца. Осемнадесет незаконни мигранти, афганистански жители, бяха открити умряли от задушаване в зарязан камион в софийското село Локорско на 17 февруари т.г. Общо са били транспортирани 34 души. По случая са повдигнати обвинявания на шестима души, в това число водачите на камиона. Всички те са арестувани за непрекъснато в ареста. Сред тях е и Валентин Христов, който беше открит в Гърция, откъдето управляващите го предадоха на България.

Според юриста на Христов, Ина Лулчева, клиентът ѝ няма заплаха да се укрие, както и да извърши закононарушение, заради което мярката му за неотклонение може да бъде изменена в по-лека. Тя уточни, че Христов няма отношение към гибелта на мигрантите, няма заплаха да се укрие или да извърши закононарушение, като посочи, че той е направил всичко належащо, с цел да бъде върнат от Гърция на територията на България. Лулчева уточни още, че няма заплаха Христов да влияе върху очевидци.

Според прокуратурата обаче, има такава заплаха, защото продължава работата по определяне на спомагателни очевидци, а освобождението на обвинения може да повлияе отрицателно на хода на следствието. Прокурор Анастасова означи, че оптималният период за задържане е осем месеца, а до момента са минали по-малко от два.

Преди дни изписаха от болница последния потърпевш мигрант при нещастието край Локорско. Мъжът е бил 31 дни в кома.

Хедалаят Олах е на 30 години. Сега още веднъж се учи да върви и пробва да върне паметта си. " В момента не се усещам доста добре и много неща съм не запомнил ", сподели Олах пред.

Той има шест деца - пет момчета и момиче. Спомня си, че тръгнал от Афганистан към Германия с съдбовния камион. " Исках да отида в Германия, тъй като там имам брат. Искам да оправя живота на децата ми, да се образоват ", споделя Олах. В Истанбул се свързал с трафиканти. Няма ясни мемоари. Казва, че не било мъчно да се свърже с каналджии. " Има способи, има познати, свързваме се ", уточни той.

Олах има откъслечни мемоари от съдбовното пътешестване в камиона. " Случи се доста бързо, спря кислородът и нищо не помня, изпаднах в безсъзнание. Имах доста вода, само че я раздадох на други момчета. Затова съм се обезводнил ", добавя Хедалаят Олах.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР