Прокуратурата в България изглежда е 28-ият участник в европейските избори.

...
Прокуратурата в България изглежда е 28-ият участник в европейските избори.
Коментари Харесай

Прокуратурата у нас - 28-ият участник в европейските избори

Прокуратурата в България наподобява е 28-ият участник в европейските избори. При това надалеч по-голям от записалите се за вота 13 партии, 8 обединения и шестима самостоятелни. Защото нейните решения (или отлагането им) след инспекциите на обществени фигури поради имотни афери безспорно ще повлияят на настроенията измежду гласоподавателите. Както го стори и паметната Костинбродска спекулация през 2013 година.
Как ли ще гласоподават българите на 26 май, в случай че броени дни преди този момент прокуратурата заяви, че е установила данни за закононарушение, осъществено от заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов? Какво ли решение ще вземат гласоподавателите, в случай че на 23 май Върховната касационна прокуратура каже същото за лидера на листата на Българска социалистическа партия Елена Йончева? И какъв ли ще е резултатът от вота, в случай че снемат от тях всевъзможни подозрения и ги разгласят за чисти?
Апартаменти, тераси, къщи за гости…
Отсега е ясно, че всяко изборно деяние на държавните обвинители ще разгневи електората. А всеки опит да се услужи на ръководещите в последна сметка може и да им навреди, защото вероятно ще провокира мощна социална реакция. Да си напомним: в края на предходната седмица еврокомисарят по правораздаването Вера Йоурова съобщи, че независимостта на правосъдната система е под опасност в България, Унгария, Полша и Румъния. И напомни, че в България „ чувството за самостоятелност е третото най-ниско в Европейски Съюз “.
В момента текат доста прокурорски инспекции и даже при някои от тях резултатите да не станат известни преди евровота, до изборите наесен при всички случаи ще ги знаем. В годината, когато българите гласоподават и за евродепутати, и за локална власт, прокуратурата наподобява по-натоварена от всеки път. Причината: избухналият в края на март скандал „ Апартаментгейт”, който стартира с разкрития за първокласни жилища, купени на цени под пазарните, и продължи с още разкрития за частни имения, издигнати със средства от европейска стратегия и маскирани като „ къщи за посетители “.
В резултат прокуратурата разпореди инспекции по няколко от случаите с жилищата, а неотдавна подреди на Главна дирекция „ Национална полиция " в двумесечен период да ревизира дали 746 къщи за посетители, построени с пари от европейската Програма за развиване на селските региони, се употребяват точно като такива.
Формулата: отсрочване
Стартът на „ Апартаментгейт “ бе даден с разкритията за жилище на Цветанов в постройка, издигната от компанията „ Артекс “. В резултат той напусна Народното събрание и освободи председателския пост на парламентарната група на ГЕРБ. Според изказването на Румяна Арнаудова, говорителка на основния прокурор Сотир Цацаров, на 20 март прокуратурата е почнала двумесечна инспекция на договорката за жилището на Цветанов. През това време, по думите на Арнаудова, ще се изисква „ информация от Агенцията по вписванията, снемат се пояснения от продавачи, купувачи, прави се експертна информация за пазарната стойност на избран парцел и се взема решение дали има осъществено закононарушение “.
Едва ли ще е толкоз мъчно да се сверят приходите, декларирани от Цветанов (депутат) и брачната половинка му (държавен служител), и да се сравнят с разноските на фамилията, свързани с издръжката, образованието на трите деца, жилища и така нататък Но няма по какъв начин да се надяваме на резултати преди евровота. Не единствено тъй като Цветанов оглавява предизборния щаб. Проверката може да бъде удължена с месец и по този начин да продължи общо три, а и прокуратурата се произнася в едномесечен период от приемането на материалите.
На същия този 20 март Арнаудова съобщи, че в случай че е сезирана и КПКОНПИ, „ евентуално и прокуратурата ще ѝ разпореди осъществяване на инспекцията, след което решаващото деяние ще бъде на прокуратурата “. Два дни по-късно, на 22 март, КПКОНПИ се сезира за жилището на Цветанов. Но Антикорупционната комисия към този момент е отиграла номера с инспекциите. По закон нейните инспекции също не престават два месеца. И също могат да бъдат удължени с още един. Така постъпи КПКОНПИ при инспекцията за спор на ползи на министъра на финансите Владислав Горанов, чийто благ кръстник подслонил фамилията му в първокласен апартамент в затворен комплекс поради страха на децата му от пернишкото земетресение. Горанов продължава да населява жилището, тъй като спор на ползи не бе открит.
А в случай че последват още турбуленции?
Колкото и да се забавят в този момент прокурорите, констатациите им по случая „ Цветанов " ще станат известни в случай че не преди европейските, то най-късно до локалните избори. Следизборно се чака да научим и какво са открили инспекциите на други четирима. А може би някои ще бъдат огласени по-рано?
На 4 април, по предписание на основния прокурор Сотир Цацаров, Върховната касационна прокуратура стартира три инспекции. Първата е за произхода на средствата, платени от шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев за тризонета му - оня със сауната и барбекюто на голямата тераса. Втората също е за пари, като задачата е да се откри по какъв начин 21-годишният наследник на шефа на Националната следствена работа Борислав Сарафов е обезпечил 540 000 лв. за първокласен парцел в затворен комплекс в „ Бояна “. Третата инспекция е за жилище, закупено от компанията на брачната половинка на ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов преди брака им. Също от „ Артекс “ и също на цени под пазарните. На 23 април пък Върховната касационна прокуратура дефинира едномесечен период за довеждане докрай на инспекцията на Елена Йончева и фамилията на мъжа ѝ поради парцели край морето - по какъв начин са добити и чии са в реалност.
Всички тези резултати се чакат от институция, призвана да пази публичния интерес, а не да замазва управнически далавери. А и в това време предстоят номинации и избор на нов основен прокурор. Какво ли ще стане, в случай че турбуленциите във властта се засилят от още разкрития, които да затвърдят социологическите прогнози, че ГЕРБ може и да изгубят евроизборите? Прокуратурата отново ли ще си търси нови господари?
Автор: Емилия Милчева за " Дойче Веле "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР