Прокуратурата упорито мълчи докъде са стигнали разследванията, образувани във връзка

...
Прокуратурата упорито мълчи докъде са стигнали разследванията, образувани във връзка
Коментари Харесай

Омерта: Прокуратурата във Варна смота трите дела срещу „Мис ГЕРБ“ Славена Точева

Прокуратурата настойчиво мълчи до каква степен са стигнали следствията, формирани по отношение на съмнения за търговия с гласове за рекордьорката по преференции във Варна Славена Точева от ГЕРБ, близка до районния фактор Даниел Славов – Дидо Дънката.

Както „ Сега “ писа при започване на април, под надзора на Районната прокуратура във Варна се водят 3 досъдебни производства, свързани с гласуването за Точева. Narod.bg пръв разкри, че брачният партньор на „ Мис ГЕРБ “ Милен Райков – Мушо лежи в испански затвор за наркотрафик.

Затова и на 18 април бяха пратени въпроси до говорителката на прокуратурата там, както и до районния прокурор, до пресцентъра на висшата прокуратура и до говорителката на основния прокурор Сийка Милева. „ Сега “ изиска да разбере до каква степен са тези производства, има ли повдигнати обвинявания и така нататък До края на предходната седмица отговори по този начин и не пристигнаха, а говорителката и зам. областен прокурор на Варна не отговаряше нито на стационарния, нито на мобилния си телефон.

Точева притегли вниманието, защото избори след избори слага нови върхове по преференции. На 2 април тя получи 10 155. За съпоставяне – лидерът на листата на ГЕРБ във Варна Даниел Митов е с 4339, а вторият – Красен Кралев – с 2996. Точева бе трета в листата, за нея се гласуваше с номер 103.

На 2 октомври 2022 година тя завоюва 7306 преференции, а звездата й изгря през април 2021 година, когато с над 6000 от 25-то място финишира втора. До ден сегашен липсва правдоподобно публично пояснение за неудържимия напредък на незнайната доскоро млада дама, която е очаровала гласуващите основно във варненските села.

Разследващите от Министерство на вътрешните работи са предали всичко, събрано по трите каузи, на прокуратурата. Едно от тях е върнато от прокурорите с спомагателни инструкции, научи „ Сега “ макар мълчанието на Районната прокуратура във Варна.

Първото дело, обвързвано с преференциите за Точева, е формирано на 2 април. Ден по-рано в Аксаково са предлагани по 50 лева, с цел да се гласоподава с преференция 103, сочат данните на проверяващите. По това дело са разпитани редица очевидци, само че се чака и резултатът от експертиза, споделиха източници, осведомени с следствието. Производството е в законовия двумесечен период.

Другото дело е по сигнал, че общински консултант от с. Аврен е предложил по 50 лв., с цел да се гласоподава за Точева. По това следствие следва разпит на десетки очевидци, като срокът му е до 24 май.

Реклама

Третото дело, обвързвано с рекордните преференции е формирано на 30 март т.г., откакто е получена оперативна информация за пазаруване на гласове. По това дело са претърсени парцели в Девня и кв. „ Повеляново “ и са конфискувани пари и пропагандни материали с отбелязване на преференция 103 за ГЕРБ, бележник с имена и суми. Делото е върнато от прокуратурата на Министерство на вътрешните работи с инструкции. Срокът на следствието е до края на май.

НЕ Е ОТ ВЧЕРА

Във Варна Министерство на вътрешните работи работи по данни за незаконна група, проведена за изборни закононарушения, която работи от изборите през април 2021 година и задачата й е да склонява гласоподавателите да гласоподават за ГЕРБ и Точева, споделят източници от вътрешното министерство. Според данните Д.С. (Даниел Славов, б.ред.) персонално дал на уредника на групата – Н.Т., пари, които да бъдат предлагани на гласоподавателите.

Н.Т. ръководел отговорници за обособени общини, обитаеми места и обществени групи. Установени са и редица участници в групата. По принцип Н.Т. бил разработван за опиати, когато Министерство на вътрешните работи стигнало до информацията и за пазаруване на гласове.

При водените дейни мероприятия е документирана и среща на Н.Т. с претендент за народен представител от ГЕРБ (различен от Точева) на 27 октомври 2021 година На 11 ноември 2021 година, три дни преди изборите, били арестувани лица, за които имало данни, че са съпричастни към групата. Самият Н.Т. се укрил, само че в дома му и в употребени от него пространства са открити голям брой пропагандни материали за Точева.

Претърсен е и офисът на Д.С. в хотел във Варна. От там са конфискувани над 23 хиляди $ и близо 12 хиляди лева Образувано е следствие за изборни закононарушения. По това следствие още се работи. През 2021 година Н.Т. е притеглен като обвинен по друго дело за изборна търговия, само че в следствие следствието против него е прекъснато.

Преди последните избори в Министерство на вътрешните работи още веднъж постъпила информация, че групата се е задействала за пазаруване на гласове. Данните били докладвани на прокуратурата с предложение да се желае използване на специфични разследващи средства. Прокуратурата внесла в съда искане за СРС, само че Окръжният съд във Варна отказал.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР