Прокуратурата ще провери ВМЗ - Сопот, и държавното търговско дружество

...
Прокуратурата ще провери ВМЗ - Сопот, и държавното търговско дружество
Коментари Харесай

Прокуратурата ще провери ВМЗ – Сопот, и "Кинтекс" по сигнал на Караниколов

Прокуратурата ще ревизира ВМЗ - Сопот, и държавното комерсиално сдружение " Кинтекс ". Това разгласи министърът на стопанската система Емил Караниколов на конференция, като посочи, че персонално той е подал сигнала до държавното обвиняване.

Решението му идва след насъбраното напрежение измежду служащите на завода за муниции " Емко ", които от няколко дни стачкуват против решението за лишаване на лиценза на компанията. В края на юли тази година страната приключи лиценза на " Емко ", защото в активността на завода са открити редица нарушавания, които би трябвало да бъдат отстранени. Сред тях са погрешно запазване на муниции и други субстанции, както и проблеми с пожарната сигурност.

Държавното сдружение " Кинтекс " е сключвало контракти единствено с военния цех " Емко "

Проверката в " Кинтекс " ще обхване последните 10 години от активността на сдружението. Ще се проследят всички подписани покупко-продажби, при какви условия са били подписани и на какви цени. Според събраната досега информация сдружението " Кинтекс " е сключвало контракти единствено с военния цех " Емко ", като не е провеждал търг за най-ниска цена с останалите играчи на пазара – ВМЗ – Сопот, и " Дунарит ".

" Кинтекс " е купувала избрани муниции от " Емко " на цени сред 5 и 10 % по-скъпо, в сравнение с в случай че ги беше купувала от ВМЗ или от " Дунарит ". За тези дейности на държавното сдружение през 2015 и 2016 година съм подал сигнал до прокуратурата ", посочи Караниколов.

Той добави, че инспекцията във ВМЗ ще е дали има техни лицензии, които са под интелектуална благосъстоятелност - патенти, които се употребяват от други сдружения. В момента, след отнетия лиценз, тъкмо ВМЗ извършва договорите на " Емко " с " Кинтекс ".

Държавата продължава с опитите да придобие " Дунарит "

Караниколов посочи, че Държавната консолидационна компания (ДКК) ще направи опит на пазарен принцип да придобие акциите на " Дунарит ", които са 100% благосъстоятелност на " Кемира ". Той даде за образец " Авионамс ", където това се получило и сега сдружението работело извънредно добре и изпълнявало всичките си контракти.

Министърът на стопанската система заяви, че предходната седмица синдиците на КТБ са оповестили обществена обмен на активи на вземания от задължените към банкрутиралата банка страни - " Хедж инвестмънт България " и като солидарни длъжници " Авионамс " и " Кемира " (собственик на " Дунарит " ).

" На изнесената обществена обмен декларирахме интерес за присъединяване, защото част от тези вземания в размер на 42 млн. евро бяха на " Кемира " и на " Авионамс " като взаимен дебитор, и в случай че някой ги беше придобил, можеше да се тръгне на осъществяване против " Авионамс ". ДКК съобщи интерес да взе участие, а на самия търг не се яви никой. Веднага по-късно можеше да стартират договаряния. Задълженията бяха към 82 млн. лв., а продажната цена беше 67 млн. лв.. На другия ден ДКК се яви на директно договаряне – нещо, което законът позволява, и купи тези отговорности за 38 млн. лв. ", сподели още Караниколов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР