Прокуратурата ще призове вътрешния министър Бойко Рашков като свидетел по

...
Прокуратурата ще призове вътрешния министър Бойко Рашков като свидетел по
Коментари Харесай

Нов епизод: Прокуратурата ще призове Рашков да свидетелства къде са задигнатите милиони от Хемус

Прокуратурата ще призове вътрешния министър Бойко Рашков като очевидец по делото за източените пари, отпуснати за автомагистрала " Хемус ", заяви представителят на Софийска градска прокуратура (СГП) Десислава Петрова в сряда. Причината е изявление на Рашков пред БНР, в което той споделя, че за него " не е загадка къде са отишли тези средства ".

Това е следващият епизод в разразилата се война сред Рашков и основния прокурор Иван Гешев, а залогът е следствието за десетки милиони лв. държавни пари, отпуснати за градежа на автомагистрала " Хемус " при ръководството на Бойко Борисов.

Министерство на вътрешните работи настояват, че милионите от държавния бюджет са били раздадени предплатено на строителни компании, а по-късно преведени на дружества-бушони, регистрирани на клошари и малоимотни. Впоследствие парите били изтеглени на каса и изчезнали. Тези кухи компании са свързани с единствения все още обвинен по делото Борислав Колев, който е набирал хората, на които са регистрирани компаниите.

Успешният край на следствието обаче е под риск, откакто по-рано този месец за по-лека мярка на обвинения Колев против негови показания за останалите забъркани в схемата. Министерство на вътрешните работи на собствен ред споделя, че държавното обвиняване няма предпочитание да проверява делото.

Рашков съобщи, че Колев му е загатнал имена, само че не сподели кои. Обвиняемият в пране на над 53 млн.лв. е направил същото и пред прокурорите, откакто въпреки всичко даде показания пред тях в наличието на началника им Иван Гешев.

От прокуратурата настояват, че подчинената на Рашков работа ГДБОП не е предоставила на обвинителите никаква информация по отношение на придвижването на 53 млн., за които е упрекнат Борислав Колев, както и за местонахождението на парите, в това число и за това къде биха могли да са трансферираните суми след прекосяването им през така наречен фирми-бушони. Органите на Министерство на вътрешните работи не са дали данни както и за вероятното лице или лица, както и юридически такива, които може да се преглеждат като възможен краен адресат на инкриминираните парични средства, настояват от прокуратурата.

Вътрешният министър ще бъде свикан по открития в закона ред, с цел да даде в качеството си на очевидец пред наблюдаващите прокурори показания по отношение на това каква информация му е известна за местоположението на паричните средства, оповестиха от СГП в сряда.

Това е единственият метод съгласно българските закони известните на господин Рашков обстоятелства да бъдат закрепени като доказателства в наказателния развой, с цел да се реализира неоправдателна присъда, допълниха прокурорите.

В случай, че министър Рашков уточни в своите показания съответни физически лица или търговски сдружения, от страна на СГП ще бъдат осъществени всички вероятни, според Наказателния кодекс, дейности като разпити, претърсвания и изземвания на визираните от вътрешния министър парични средства, за които има данни, че са добити по незаконен метод.

Десислава Петрова заяви още, че Борислав Колев е бил разпитан на 22 декември пред арбитър. С него е бил извършен и следствен опит.

В същото време той 3 пъти е отказвал да даде пояснение пред чиновниците на Министерство на вътрешните работи и е изразил съмнение към ГДБОП.

На 21 декември Софийският апелативен съд почете настояването на прокуратурата за непрекъснат арест на Борислав Колев, откакто обвинителите стачкуваха избраната от първоинстанционния съд мярка за неотклонение " домакински арест ".

В същия ден единственият обвинен по аферата " Хемус " досега се срещна с вътрешния министър Бойко Рашков, а.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР