Прокуратурата съобщи повече подробности за измамата с кремация в село

...
Прокуратурата съобщи повече подробности за измамата с кремация в село
Коментари Харесай

Осем трупа все още не са намерени след измамата с кремации в Клисура

Прокуратурата заяви повече детайлности за измамата с кремация в село Клисура.

Майката на обвинения Георги Енев била притежател на погребална организация, записана в град Банкя, само че активността действително се е осъществявала от сина ѝ, обясни Невена Заркова от Софийска районна прокуратура.

Формално през 2021 година организацията е трансферирана на трето лице – жена, открита и разпитана по делото, само че действително активността на организацията траяла да се реализира от обвинения. Той е заплащал на дамата парични суми, с цел да го подкрепя за осъществяване на разнообразни църковни ритуали, само че действително тя не е осведомена с активността на организацията.

Поради тези условия обвиненият Енев е прочут като „ Гробаря “ в гр. Банкя. Те са били със съзнанието, че той е притежател на организацията

В интервала 8 януари 2020 до 13 май 2022 година в гр. София и гр. Банкя обвиненият, в изискванията на продължаващо закононарушение, с 20 разнообразни действия, е заблудил 19 души, че ще извърши кремация на техни умряли близки против възнаграждение. Общата сума възлиза на 28 230 лева, като най-малката платена сума е 780 лева, а най-голямата – 3500 лева

След като получил сумата, той не правил кремация, а заравял труповете в нерегламентирано гробище в землището на Клисура.

Към момента са открити 12 от общо 20-те натрупа, като 8 към момента не са открити.

В множеството от случаите той е предоставял урни, в които следвало да се намира праха на техните умряли, като на огромна част от тях е заявявал категорично да не се отварят тези урни. Голяма част от тях са урноположени, по тази причина не сме изследвали наличието им.

Той завява, че е работил с крематориумите в София и в Пловдив.

До труповете и останките се стига след показания на очевидец. След осъществяване на следствен опит, както и след разпита на други очевидци, които, присъствайки на заравяне на същото гробище, са открили съществуването на човешки остатъци – полузаровени, покрай мястото, където се е провеждал ритуалът.

Към момента следствието е завършило. Въпреки голямата практическа и правна комплицирано на делото - 22 тома, доста бързо за 11 месеца наблюдаващият прокурор в СРП внесе обвинителен акт против обвинения за машинация, като следва правосъдно разследване.

Установено е лицето, което действително е изкопавало гробните места, само че то няма обвиняване, защото е разпитан като очевидец на делото. При него липсва предумисъл за незаконно действие, той е просто гробокопач.

Телата на осем от тях не са открити към момента, само че се знае на кого са.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР