Прокуратурата с подробности за ареста на Бойко Борисов, Владислав Горанова

...
Прокуратурата с подробности за ареста на Бойко Борисов, Владислав Горанова
Коментари Харесай

Прокуратурата за Борисов: Евентуално повдигане на обвинение към този момент би било нарушение на закона


Прокуратурата с детайлности за ареста на Бойко Борисов, Владислав Горанова и Севделина Арнаудова.

„ След 10 ч. през днешния ден в Софийска градска прокуратура (СГП) с факс беше докладвано от Главна дирекция „ Национална полиция “, че са образували досъдебно произвеждане за изнудване с присъединяване на длъжностно лице, от което са породени обилни имуществени вреди “ съобщи на брифинг представителят на СГП Десислава Петрова.

" Със същия факс СГП е известена за задържането до 24 ч. на Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов. От СГП обясниха, че досега са докладвани разпити на 6 очевидци, измежду които и министър-председателят Кирил Петков. Той разказал за срещата си с Лаура Кьовеши, в хода на която са разговаряли за проблема, обвързван с обществените изказвания на Васил Божков, че е изнудван от Борисов, Горанов и Арнаудова ", добави тя.

Десислава Петрова добави, че Васил Божков не е разпитван като очевидец по делото. Извършени са разпити и на други лица, някои от които свързани Божков.
Кои са разпитаните очевидци?
Говорителят на СГП Десислава Петрова разгласи кои лица са разпитани досега:
  • Разпитан е чиновник в комерсиално сдружение на Васил Божков, който свидетелства, че Васил Божков се е познавал с Бойко Борисов и Владислав Горанов и е провеждал срещи и с двамата. Свидетелят акцентира, че той персонално не е участвал на нито една от тези срещи. В показанията на посочения очевидец е налице информация, че Васил Божков е разполагал със обилни персонални парични средства, само че не му е споделял защо ги е разходвал, нито пък да е бил изнудван.
  • Разпитан е някогашен съучастник на Васил Божков, който декларира, че Божков се е срещал неведнъж с Бойко Борисов и Владислав Горанов, уточнявайки, че той не е участвал на тези срещи. Свидетелят прибавя, че Васил Божков не му е споделял в каква връзка са били срещите и добавя, че Божков постоянно е взимал пликове с пари в себе си преди визитите. Няма информация обаче какво се е случвало с тези пари.

След деликатен прочит на постъпилите в началото материали наблюдаващите прокурори са открили, че делото не е докладвано в неговата целокупност. Около 20:30 часа в СГП са постъпили спомагателни материали, чиято относимост към предмета на делото ще бъде обект на спомагателен разбор, като те са свързани главно с организацията на работа на НСО и снимков материал, извлечен от медийни изявления.

СГП е изискала и заповедите за задържане на трите лица по Закона за Министерство на вътрешните работи, които в началото не са съдържали в докладваните в следобедните часове материали. Те също са постъпили в СГП към 20:30 часа. Видно тези заповеди, трите лица към този момент са били освободени, като Бойко Борисов е освободен в 19:30 ч., Владислав Горанов – в 18:56 ч., а Севдалина Арнаудова – в 19:25 ч.., като в СГП не са докладвани предложение и план на разпореждане за привличане на обвинени лица. Наблюдаващите прокурори не престават да чакат поетапното постъпване на вероятно наличните други материали.

„ Евентуално покачване на обвиняване към този миг би било нарушаване на закона “

Говорителят на СГП съобщи, че въз основа на по този начин описаната доказателствена цялост наблюдаващите прокурори са счели, че вероятно покачване на обвиняване, към този миг, би било в нарушаване на закона.

„ Предоставените на СГП досега материали не съдържат задоволително доказателства, от които може да се изведе обосновано съмнение, че което и да е от трите лица - Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова е направило закононарушение. Няма спънка в по-нататъшния ход на следствието и при събиране на задоволително обвинителни доказателства този извод да бъде изменен “, добави Десислава Петрова.

По думите ѝ Министерство на вътрешните работи не е поискало от прокуратурата да повдигне обвинявания, от вътрешното министерство обаче оповестиха тъкмо противоположното в публично известие до медиите.

Прокуратурата добави, че съгласно тях дейностите по следствието са опорочени и не са осъществени от способен орган, те е трябвало да се извършат от следовател, защото става дума за две лица - членове на Министерски съвет все още на осъществяване на възможни закононарушения. Министерство на вътрешните работи са знаели това, а не са уведомили прокуратурата, добави прокурор Петрова.

Отделно от това СГП смята, че в съответния случай не е била налице и необходимост, която да разреши проверяващ орган да образува досъдебно произвеждане. Според константната процедура на съда, както и наказателно-процесуалната теория, неотложни са тези случаи, при които следва избрани доказателства да бъдат неотложно закрепени, събрани и непокътнати, с цел да не бъдат изгубени.

В актуалната обстановка полицейските органи са водели инспекция в продължение на няколко месеца, освен това по отношение на информация, изнесена в медийното пространство от години. Твърди се, че самото действие, за което е стартирано досъдебното произвеждане, е било осъществено преди повече от две години.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР