Прокуратурата прекрати разследването, започнало по снимки,за които се твърди, че

...
Прокуратурата прекрати разследването, започнало по снимки,за които се твърди, че
Коментари Харесай

Прокуратурата: Снимките от спалнята на Борисов са манипулирани, няма доказателства за кюлчета и пачки

Прокуратурата приключи следствието, почнало по фотоси, за които се твърди, че са от спалнята на Бойко Борисов . Това оповестиха от прокуратурата.Разследването по фотосите стартира през лятото на 2020 година. Тогава бяха оповестени фотоси и записи, за които се твърди, че са снимани в парцел, населяван от тогавашния министър председател.

В рамките на досъдебното произвеждане са назначени и направени с едем компютърно-технически експертизи на 17 файла или 16 броя фотоси и един видеоматериал, както и една спомагателна разширена сложна компютърно-техническа и лицето-идентификационна експертиза.

" Изготвените експертизи сочат, че приобщените по делото файлове със фотоси и видеозапис съставляват резултат от употребявано техническо средство , само че макар че са изчерпани способите на доказване, планувани в Наказателно-процесуален кодекс , не е допустимо да се откри изрично дали отразяват обективната реалност, защото същите не са истинските файлове, а техническото средство, с което са направени, не е открито.По делото са събрани доказателства за това, че фотосите са подправени. Експертизите откриват фалшификация в метаданните им и установяват несъответствия в изображенията, които обосновават съмнение за манипулиране и слагат под подозрение истинността на направените копия на снимковия материал. (Пример - файл MG_7777.JPG - съдържа дата на снимане 25.09.2017 година, а метаданните са били изменени с дата 22.07.2024 година, която все ще не е била настъпила все още на публикуването на фотографията - 17.06.2020 г.) ", показват от прокуратурата.

" Допълнителната разширена сложна компютърно-техническа и лицево-идентификационна експертиза, назначена след напътствието на АП-София, е изследвала и видеофайла . От проучването се удостоверяват констатациите на миналата експертиза. От файла са отстранени част от характерностите и персонална информация, включително са заличени датата на основаване и модела на употребяваното устройство. Установява се само, че е употребен мобилен телефон , марка „ Apple “. Резолюцията на видео файла е една от най-ниските вероятни , при което не се отразяват частни самостоятелни белези на обекти, снимани на междинна и далечна отдалеченост. Ниското качество на изследваните фрагменти, снимани при неприятни светлинни условия, при придвижване на камерата, с ниска резолюция и приложена компресия не разрешават идентифициране на сниманото отражение на лицето, което прави записа ", допълват още оттова.

Не е допустимо да бъде потвърдено по безспорен метод дали банкноти с номинал 500 евро, златни кюлчета и револвер фактически са се намирали на изобразеното на фотосите място.

Не може да бъде потвърдено и дали пачките с банкноти с номинал 500 евро съдържат и други банкноти (освен тази, която се вижда най-отгоре), какъв брой на брой са и на каква обща стойност, показват от прокуратурата.

Според отговора на Централната банка на Република Франция една от тези банкноти със серия и номер U09014849096 не съществува, което в допълнение разколебава извода за меродавност на фотосите.

" Всичко това навежда на извод, че обективно е допустимо да са били осъществени операции на направените фотоси, включващи прибавяне на нови елементи, изменение на съществуващи или заличаване на такива.

В отговорите от националните банки на Германия и Испания се показва, че не са в положение да открият дали посочените на фотосите банкноти са в обращение или същите са изтеглени ", показват от прокуратурата и допълват още:

" За банкнота, която съгласно серийния й номер би трябвало да е пусната в обращение от Централната банка на Република Австрия, прокуратурата във Виена е поискала спомагателна информация.

Следва да се означи, че по отношение на направената ЕЗР наблюдаващият прокурор е дал на австрийската прокуратура всички данни и обстоятелства, въз основа на които е формирано и се води следствието – оповестени в медиите фотоси и видеофайл, за които са изнесени изказвания, че са от вкъщи на някогашния министър-председател на Република България, на които се виждат предмети, отговарящи на обективните белези на евробанкноти и кюлчета с доблестен метал.

От страна на австрийската прокуратура е изпратен отговор, че Европейската заповед за следствие не може да бъде изпълнена, защото действията, за които у нас се води следствието, в Австрия не съставляват закононарушение, нито административно нарушаване. "

От обвиняването допълват още, че при детайлното проучване на изображенията, съдържащи се в процесните файлове, са открити голям брой несъответствия - липса на водни знаци на изображения на банкнотите с номинал от 500 евро; противоречие в цвета на холограмните знаци на изображения на банкноти; разлика в оцветяването на номиналната стойност на изображения на банкнотите при наличното осветление; съществуване на размити петна по елементи о т изображенията на банкнотите; физическото разположение на потребления ластик; разлика в структурата на две или повече изображения на банкноти, намиращи се на една фотография (много добра резолюция на банкнота, на която се вижда серийният номер и размазани букви и числа на банкноти, на които не се виждат серийни номера). На някои фотоси ластиците, употребявани за стягане на банкнотите, са в неестествена позиция , а на други фотоси - въобще липсват.

Става ясно още, че от постъпилата в СГП от Кралство Белгия информация за предметите, с справедливи признаци на кюлчета от доблестен метал, не е допустимо да се наблюдава и откри по безспорен метод дали същите са били импортирани или изнесени през границата на Република България, нито дали и от кого вероятно са били предмет на покупко-продажба у нас.

Въпреки че са осъществени всички вероятни дейности по следствието, не може да бъде потвърдено по безспорен метод на коя дата и от кого са били снимани съдържащите се на процесните седемнадесет файла фотоси и видеозапис. Датите, съдържащи се в метаданните на някои от файловете, не могат да се одобряват за достоверни поради назначените и направените по делото експертизи. Поради това не се откриват и действителните дати, на които фотосите са направени, с цел да могат да се търсят лицата, които са посещавали парцела. Отделно от това липсва и информация за лицата, които са посещавали парцела въобще, тъй като защитата от НСО не е имала обвързване и не е записвала данните на посетителите, допълват от прокуратурата.

В хода на досъдебното произвеждане са разпитани чиновници на НСО, озеленител, както и лицата, отговарящи за хигиенно-битовите потребности на парцела, населяван от тогавашния министър председател. Разпитани са лица, по отношение на които са отправени изказвания, че са правили персонални дарове на тогавашния министър-председател. Те са отрекли да са посещавали парцела и/или да са правили дарове.

В качеството си на очевидец водачът на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов е показал, че в никакъв случай не е държал пари, златни кюлчета и други скъпи движимости в нощно шкафче. Заявил е също по този начин, че не знае кой и по кое време може да е правил процесните фотоси и видеозапис, а по отношение на негови изказвания пред медиите, че фотосите може да са направени от една „ прелестна госпожа “, декларира, че се е пошегувал, предизвикан от журналистически изявления, съгласно които фотосите са направени от жена.

И още - невероятно е установяването на това кой е изпратил файловете със фотосите и видеозаписа до разнообразни медии, защото същите са изпращани от безвъзмездни електронни адреси в „ Guerrilla Mail “, които съществуват до 60 минути. За изпращането на мейлите е употребена обществено налична свободна Wi-Fi мрежа, намираща се наоколо до НДК и поддържана от Столична община.

" От всичко изложено дотук се постанова единственият вероятен юридически извод, че двете действия, за които се води досъдебното произвеждане, не съставляват закононарушения, както и че от осъщественото следствие не са събрани доказателства за осъществено друго закононарушение от общ темперамент.

По делото не се съдържат доказателства, нито даже задоволително данни, с цел да се проверява закононарушение, обвързвано с естеството на наблюдаващите се на фотосите и видеозаписа движимости (евробанкноти, златни кюлчета и пистолет), нито за закононарушение, обвързвано с произхода на тези движимости или режима на тяхното държане – да вземем за пример вещно укривателство, изпиране на пари, заграбване, рушвет или друго корупционно закононарушение, държане на огнестрелно оръжие без съответно позволение по чл.339 от Наказателен кодекс, или друго закононарушение, обвързвано с действия с огнестрелни оръжия.

Поради това, че действията - предмет на следствието, не съставляват закононарушение, прокурор при СГП е изготвил разпореждане за преустановяване на досъдебното произвеждане. То предстои на инспекция от гореинстанционната прокуратура ", показват от прокуратурата./Dariknews

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР