Прокуратурата никога не коментира решения на съда, в случая на

...
Прокуратурата никога не коментира решения на съда, в случая на
Коментари Харесай

Сийка Милева: Няма да коментираме решението на КС, а личната политическа атака е ясна

Прокуратурата в никакъв случай не разяснява решения на съда, в тази ситуация на Конституционния съд. Прокуратурата няма никакви терзания. Това бе сбитият коментар на представителя на основния прокурор Сийка Милева, откакто конституционните съдии единомислещо взеха решение с 10 гласа " за ", че министърът на правораздаването може да желае предварителното преустановяване на мандата на основния прокурор и на ръководителите на Върховния касационен и Върховния административен съд.
Още по темата
" Що се отнася до възможни дейности на министъра на правораздаването за премахване на основния прокурор, е ясно, че не става въпрос за кардинален метод, а за лична политическа офанзива от страна на представители на изпълнителната власт ", добави Милева.



В изявление на 16 януари т.г. министърът на правораздаването Надежда Йорданова разяснява, че във ведомството се работи по сигнали, в които има задоволително причини да се желае отстраняването на основния прокурор Иван Гешев. По думите й би трябвало да има ясна и транспарантна процедура, която да откри има ли учредения за премахване на основния прокурор.

В мнение по формираното в Конституционния съд дело основният прокурор показва, че в пълномощията на министъра на правораздаването " не се включва опция да прави предложение за предварително освобождение от служба на ръководителя на Върховен касационен съд, на ръководителя на Върховен административен съд и на основния прокурор ". Според него само Висшият правосъден съвет може да установи " основанието за предварително освобождение на тримата висши ръководители в правосъдната система и да направи предложение за тяхното освобождение до президента ".

От Министерството на правораздаването показват, че министърът на правораздаването " има опция да сезира пленума на Висш съдебен съвет с предложение за предварително освобождение " на тримата. Позицията е споделена и от Върховния касационен съд, както и от президента Румен Радев.

Съсловните организации на магистратите са разграничени по въпроса, по който се желае пояснение от Конституционния съд. В мнения до Конституционния съд Съюзът на юристите в България и Съюзът на съдиите поддържат тезата, че министърът на правораздаването е в правото си да прави предложение за предварително освобождение на ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд, и основния прокурор. От своя страна Камарата на следователите и Асоциацията на прокурорите са на противоположното мнение.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР