Прокуратурата никога не е бягала от отговорност. Такова мнение изрази

...
Прокуратурата никога не е бягала от отговорност. Такова мнение изрази
Коментари Харесай

Владимир Николов: Съумяхме в тежки условия да запазим независимостта на Прокуратурата

Прокуратурата в никакъв случай не е бягала от отговорност. Такова мнение изрази в ефира на NOVA ръководителят на Асоциацията на прокурорите Владимир Николов.

" Съзнаваме своите недостатъци и постоянно сме заявявали, че е належащо системата да бъде усъвършенствана ", разясни той.  

Относно това, че България оглави международна ранглиста за прогрес във върховенството на закона, Николов сподели следното:

" Трябва да осъзнаем, че когато имаме триумфи или провали, те се дължат и на институциите, и обществото. Тази оценка е самопризнание, тъй като във въпросния отчет се разяснява, че е налице един феномен на световна криза на върховенството на правото ".

На въпрос по какъв начин се отрази на Прокуратурата предварителното преустановяване на мандата на Иван Гешев и назначението на Борислав Сарафов, Николов отговори по този начин:

" Това беше един турбулентен интервал както за Прокуратурата, по този начин и за цялата ни страна. Ние като прокурори продължаваме да изпълняваме своите отговорности съгласно Конституцията. Така би трябвало да бъде. Независимо от всички разтърсвания, институциите би трябвало да продължат да работят. Съумяхме в тежки условия да запазим независимостта на Прокуратурата.

Той добави още, че не счита за позитивна стъпка разделянето на Висш съдебен съвет на съвет, в който ще вземат участие съдии и Прокурорски съвет.

" Проблемът е, че българската конституция при конструиране на правосъдната власт е стъпила на едно доста надълбоко схващане, че правосъдната власт би трябвало да бъде единна и самостоятелна. Когато унищожаваме органа, който въплъщава тази самостоятелност, който я брани, ние всъщност унищожаваме единната и самостоятелна правосъдна власт. Не ни би трябвало разрушение на фундамента към който е построена българската правосъдна система. Той е добър, съвременен и провокира злоба от експертите в развитите европейски страни ", сподели още ръководителят на Асоциацията на прокурорите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР