Прокуратурата изпрати писмо до Ивайло Мирчев от “Демократична България, подписано

...
Прокуратурата изпрати писмо до Ивайло Мирчев от “Демократична България, подписано
Коментари Харесай

Прокуратурата отговори на Мирчев: Гешев е бил в отпуск по време на визитата си в САЩ

Прокуратурата изпрати писмо до Ивайло Мирчев от “Демократична България ”, подписано от зам.-главния прокурор Красимира Филипова, в което го уведомява, че основният прокурор Иван Гешев е бил в отпуск при пътуването за така наречен от пресцентъра му присъединяване в Националната молитвена закуска в Съединени американски щати, оповестиха от Висшия правосъден съвет /ВСС/.

Още в качеството си на депутат Мирчев насочи питане до Върховната касационна прокуратура с четири въпроса : по покана на кои конгресмени Гешев отива на събитието, кой заплаща таксата за присъединяване и с какви командировъчни пътува, кои го съпровождат.

“В интервала от 30.01.2023 до 7.02.2023 година в това число Иван Стоименов Гешев – основен прокурор на Република България, е бил в отпуск. Посоченото от Вас посещаване в Съединени американски щати не е финансирано със средства от бюджета на Прокуратурата на Република България ”, се споделя в писмото на заместник-главния прокурор.

Частното посещаване е мотивът да се отхвърля спомагателна информация , макар че пресцентърът на Прокуратурата щедро информираше за срещите му в Съединени американски щати.

“Иновативен е този метод на прокуратурата да среща обществото какво ще прави основният прокурор по време на почивката си ”, разяснява Ивайло Мирчев, напомняйки, че прокуратурата тържествено разгласи заминаването на Гешев за “молитвената закуска ” и отразяването не срещите му в Съединени американски щати на уеб страницата си. Той обаче акцентира, че остава без отговор въпросът дали с него е бил командирован различен чиновник на Прокуратурата и дали и той е бил в отпуск.

Посолството на Съединени американски щати и уредниците на мероприятието отхвърлиха да са канили основния прокурор на България на молитвената закуска. Самата молитвена закуска Гешев гледа от видеостена в друга помещение. Истинският мотив за визитата му се оказа присъединяване във форума “Как да противодействаме на съветската експанзия в Украйна и зловредното въздействие на Китай в Европа ” .

Организаторите на събитието бяха конгресмените Пийт Сешънс и Робърт Адерхолд. Сешънс е фамозен с опита си да попречи на глобите на американското държавно управление против Русия и Иран , както и с лобистки срещи с венецуелския президент Николас Мадуро. Той даже е разследван в Съединени американски щати за финансиране от Москва.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР