Прокуратурата е осъдена на втора инстанция да плати 20 000

...
Прокуратурата е осъдена на втора инстанция да плати 20 000
Коментари Харесай

Прокуратурата плаща 20 000 лева обезщетение на Румяна Ченалова

Прокуратурата е наказана на втора инстанция да заплати 20 000 лв. обезщетение на някогашния арбитър Румяна Ченалова поради противозаконни обвинявания в закононарушения по работа по отношение на делата " " и " ".

Софийският апелативен съд (САС) е нараснал пет пъти размера на компенсацията от 4000 лв., несъмнено от Софийския градски съд (СГС), заяви правният портал " Лекс ".

Преди две години Ченалова завежда иск против прокуратурата за 200 000 лв. единствено поради обвиняванията по въпросите " Беллведере " и " Соло ". Делото против нея по тези обвинявания беше прекъснато още през 2017 година. След това в спецсъда продължи единствено процесът за длъжностни и документни закононарушения, по които в края на предходната година Румяна Ченалова беше изцяло оправдана. Тя бе приета за отговорна от закрития към този момент спецсъд единствено по обвиняване за документно закононарушение, само че то беше признато за незначителен случай, а отминалостта беше изтекла, тъй че не й беше наложено наказване.

Скандалът към Ченалова стартира около проблема " Белведере " през 2014 година, когато тогавашният дипломат на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан съобщи, че, като засяга делото за неплатежоспособност против дъщерните компании на френската компания " Белведере ", по което арбитър беше Ченалова, като тя беше упрекната в закононарушение по работа.

През 2015 година Румяна Ченалова беше упрекната също, че откакто е оправдала и пусна от ареста двойния палач от " Соло " Илиян Тодоров, е забавила митинга на прокуратурата против анулираната му мярка за неотклонение до приключване на крайния период, заради което той остана на независимост и се укри от правораздаването. Впоследствие Тодоров беше наказан на пожизнен затвор. Едва предходната година обаче той бе арестуван в Узбекистан, а за изтърпяване на наказването.

През 2017 година следствието против Ченалова по двата случая беше прекъснато с претекст, че няма задоволително доказателства да е направила закононарушение по проблема с " Белведере ", а действието й по делото " Соло " беше признато за несъставомерно. Впоследствие тя заведе иск против прокуратурата единствено за тези обвинявания, защото делото по другите продължаваше.
 Върховен касационен съд удостовери оправдателната присъда на Румяна Ченалова
Върховен касационен съд удостовери оправдателната присъда на Румяна Ченалова

Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване

В желае си Ченалова показва, че е била наречена " гнила ябълка " от френския дипломат, че всеобщите мнения по обвиняването за " Белведере " са й повлияли доста отрицателно, сътрудниците й я отбягвали, чиновници на ДАНС идвали постоянно в съда, разпитвали деловодители, а след отстраняването й от служба тя се затворила в себе си и пиела успокоителни . Румяна Ченалова се оплаква, че и досега името й се свързва с този проблем . Негативното публично мнение, сринатата й известност като арбитър и подозрителното и дистанцирано отношение на познати, другари и сътрудници трансформирали метода й на живот, увредили душeвността й и я лишили от упования, проекти и очаквания. Тя е недоволна и от претекстовете, с които делото било прекъснато, защото не в правосъдното определение не се посочвало, че не е осъществено закононарушение, а че няма задоволително доказателства. Обвинението по случая " Соло " пък в допълнение я разстроило, а следствието се проточило.

На първа инстанция арбитър Стилияна Григорова от Софийски градски съд присъди единствено 4000 лв. обезщетение на Ченалова, тъй като описаните от нея проблеми не се дължали единствено на това следствие , а били в следствие и на неприключилото тогава друго дело. Според Софийски градски съд Ченалова търпяла негативи и от уволнението си от правосъдната система, което обаче е резултат от открити и доказани от Върховния административен съд (ВАС) нарушавания по проблема " Белведере ". Съд беше показал още, че следствието против Ченалова е прекъснато заради липса на задоволително доказателства, а не заради несъставомерност да вземем за пример.

Въпреки причините на Софийски градски съд, съставът на Софийския апелативен съд с ръководител и докладчик Ралица Димитрова приема, че компенсацията на Ченалова е прекомерно ниско за вредите, които е понесла. В решението на втората инстанция се отбелязва, че би трябвало да бъде регистриран страхът, който Румяна Ченалова е изпитвала, че може да бъде наказана, както и това, че е била упрекната в две тежки закононарушения. САС акцентира, че тя е била упрекната за осъществени закононарушения по работа, и то точно в качеството й на арбитър.

" Това е значима служба, обвързвана с правораздаването и правовия ред и предпоставя по-голям публичен интерес към наказателното произвеждане. Медийното отразяване, без значение от това дали прокуратурата ще оповестява информация за хода на следствието, е неизбежно. Но точно заради заеманата служба и покачвания интерес, вредите, които търпи един подобен човешки субект са в доста по-висока степен ", показва апелативният съд. Според САС това е трансформирало персоналния живот на Ченалова и е рефлектирало върху престижа й, а следствието е повлияло на отношението към нея от страна на сътрудниците й и на обществото.

" Изложеното обосновава по-висок интензитет на отрицателните страсти и отражение в неимуществената сфера във връзка с такива персони, а изключително, когато обвиняването е за осъществяване на съзнателно закононарушение от професионалната им сфера ", аргументира се Софийският апелативен съд.

Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд (ВКС).
 Окончателно отстраниха арбитър Румяна Ченалова
Окончателно отстраниха арбитър Румяна Ченалова

И Петчленката на Върховен административен съд потврърди решението за дисциплинарното й уволняване

Съдия Румяна Ченалова обаче стана известна и в различен сюжет - гласът й изтече в прословутите записи,. Шефът на Софийски градски съд Владимира Янева бе отстранена от служба и съдена за издаване на непозволени позволения за СРС-та. През 2017 година самата прокуратурата обаче

На записите под кодовото име бяха предоставени забавни разсъждения за правосъдната система. За аферата някогашен началник на контраразузнаването. Според него .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР