Прокуратурата е осъдена да плати 20 000 лева обезщетение на

...
Прокуратурата е осъдена да плати 20 000 лева обезщетение на
Коментари Харесай

Румяна Ченалова осъди прокуратурата за 20 000 лева

Прокуратурата е наказана да заплати 20 000 лв. обезщетение на някогашната съдийка Румяна Ченалова поради противозаконните обвинявания в закононарушения по работа, които ѝ бяха повдигнати по отношение на делата „ Белведере “ и „ Соло “.

Това е решил Софийският апелативен съд (САС) на втора инстанция и е нараснал пет пъти компенсацията на Ченалова, което градският съд беше определил на 4000 лв., сподели инспекция на „ Лекс “, написа epicenter.bg.

Преди две години някогашната съдийка заведе иск против прокуратурата за 200 000 лв. единствено поради обвиняванията по въпросите „ Беллведере “ и „ Соло “. По тях делото против Ченалова беше прекъснато още през 2017 година, а по-късно в профилираните съдилища продължи единствено процесът за длъжностни и документни закононарушения, по които в края на предходната година тя беше изцяло оправдана. До този процес се стигна, откакто Ченалова беше приета за отговорна от закрития към този момент спецсъд единствено по обвиняване за документно закононарушение, само че то беше признато за незначителен случай, а отминалостта беше изтекла, така че и за него не беше осъдена.


Скандалът към нея стартира през 2014 година точно около проблема „ Белведере “, когато тогавашният дипломат на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан сподели, че в правосъдната система в България има гнили ябълки, като имаше поради делото за неплатежоспособност, формирано против дъщерните компании на френската компания „ Белведере “, по което арбитър беше Ченалова и тя беше упрекната в закононарушение по работа.

През 2015 година съдийката беше упрекната и за това, че откакто оправда и пусна от ареста двойния палач от „ Соло “ Илиян Тодоров, е забавила митинга на прокуратурата против анулираната му мярка за неотклонение до приключване на крайния период и той остана на независимост, след което се укри от правораздаването. След това Тодоров беше наказан на пожизнен затвор. Едва предходната година той беше арестуван в Узбекистан, а преди месец беше върнат в България за изтърпяване на наказването.

Още през 2017 година следствието по тези случаи против Ченалова беше прекъснато с претекст, че няма задоволително доказателства да е направила закононарушение по проблема с „ Белведере “, а действието ѝ по делото „ Соло “ беше признато за несъставомерно. Затова и преди две години тя заведе иск против прокуратурата единствено поради тези обвинявания, защото делото по другите обвинявания продължаваше.

В исковата си молба Ченалова напомня, че е била наречена „ гнила ябълка “ от френския дипломат, че шумните мнения по обвиняването за „ Белведере “ са ѝ повлияли доста отрицателно, сътрудниците ѝ я отбягвали, чиновници на ДАНС идвали постоянно в съда, разпитвали деловодители, а след отстраняването ѝ от служба се затворила в себе си и пиела успокоителни. Ченалова се оплаква, че и досега името ѝ се свързвало с този проблем. Негативното отношение на обществото, сривът на репутацията ѝ като арбитър и подозрителното и дистанцирано отношение на познати, другари и сътрудници трансформирали метода ѝ на живот, увредили душeвността ѝ и я лишили от упования, проекти и очаквания. Тя била недоволна и от претекстовете, с които делото било прекъснато, защото не се казвало, че не е осъществено закононарушение, а че няма задоволително доказателства. Обвинението за „ Соло “ пък в допълнение я разстроило, а следствието се проточило.

На първа инстанция арбитър Стилияна Григорова от градския съд присъди единствено 4000 лв. обезщетение на Ченалова, защото описаните от нея проблеми са се дължали освен на това следствие, а са били в следствие и на неприключилото към момента тогава друго дело. Освен това съдът означи, че Ченалова е търпяла негативи и от уволнението си от правосъдната система, което обаче е резултат от открити и доказани от Върховния административен съд нарушавания по проблема „ Белведере “. Не на последно място градският съд беше показал, че следствието против Ченалова беше прекъснато поради липса на задоволително доказателства, а не заради несъставомерност, да вземем за пример.

Въпреки тези причини обаче, съставът на САС с ръководител и докладчик Ралица Димитрова приема, че компенсацията на Ченалова е прекомерно ниско за вредите, които е понесла.

В решението на втората инстанция се споделя, че би трябвало да бъде регистриран страхът, който някогашната съдийка е изпитвала, че може да бъде наказана, както и това, че е била упрекната в две тежки закононарушения. САС категорично акцентира, че Ченалова е била упрекната за осъществени закононарушения по работа и то точно в качеството ѝ на арбитър.

„ Това е значима служба, обвързвана с правораздаването и правовия ред и предпоставя по-голям публичен интерес към наказателното произвеждане. Медийното отразяване, без значение от това дали прокуратурата ще оповестява информация за хода на следствието, е неизбежно. Но точно заради заеманата служба и покачвания интерес, вредите, които търпи един подобен човешки субект са в доста по-висока степен “, написа САС.

Според съда това е трансформирало както персоналния живот на Ченалова, по този начин и е рефлектирало върху престижа ѝ, а следствието е повлияло на отношението към нея и от страна на сътрудниците, и на обществото.

„ Изложеното обосновава по-висок интензитет на отрицателните страсти и отражение в неимуществената сфера във връзка с такива персони, а изключително, когато обвиняването е за осъществяване на съзнателно закононарушение от професионалната им сфера “, аргументира се съдът.

Решението му не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР